wtorek, 8 stycznia 2013

Penne z kurczakiem w sosie pieczarkowym



Makaron lubiłam od zawsze. To chyba nigdy się nie zmieni. Sympatią nie darzyłam za to pieczarek, które były koszmarem mojego dzieciństwa. Od kiedy gotuję, staram się na nowo próbować wszystkiego, co kiedyś wywoływało u mnie dreszcze. Tym sposobem dochodzę do wniosku, że pieczarki wcale nie są takie złe. W połączeniu z pozostałymi składnikami mojego dania smakują mi podwójnie. 

Przepis prosty i szybki, jak większość na moim blogu. Jeśli zależy Wam na bardzo wyraźnym smaku pieczarek, zwiększcie ich ilość do 400 g. Mnie zależało na tym, aby pieczarki były lekko wyczuwalne. Makaron penne możecie zastąpić innym makaronem, również pełnoziarnistym. Nie pomijajcie za to kurczaka, jest pyszny! :)




Składniki: (4-5 porcji)
2 filety z kurczaka (ok. 500 g)
1/2 dużej cebuli,
2 ząbki czosnku,
300 g pieczarek,
250 ml śmietanki 18%,
1 łyżka mąki,
olej,
sól, pieprz.

Filety z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć na odrobinie oleju, pod koniec smażenia dobrze doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodać odrobinę oleju oraz obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć ok. 10 min, po czym dodać kurczaka i smażyć kolejne 5 min. Wlać śmietankę, gotować chwilę, dodać mąkę. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać, gotować na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Makaron wymieszać w garnku z wcześniej podgrzanym sosem.

Smacznego!

21 komentarzy:

  1. Uwielbiam penne z kurczakiem i pieczarkami! :) Ja dodaję do niego jeszcze świeżą bazylię - pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje zioła niestety poległy razem z pierwszymi mrozami - stały na parapecie okiennym :(

      Usuń
  2. Wszystko, co lubie :) Makaron, kurczak i kremowy sos z pieczarkami to idealnie zgrana kompozycja. Chociaż... u mnie na talerzu nie wygląda aż tak apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. super:) jem dużo makaronu:) myślę, że można spróbować zrezygnować z mąki w przepisie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie dziś też makaron! :) ja od niedawna zaczęłam lubić pieczarki i nie omieszkam się skorzystać z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli nie tylko ja miałam do nich uprzedzenia :) Naprawdę polecam :)

      Usuń
  5. Lubię takie sosy, z makaronem to naprawdę obiad - wypas ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. też twierdzę, że kurczak to obowiązkowa pozycja w tym daniu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. o mamooooooo, jak ja to uwielbiam!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie i szybko. Tak lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda cudownie, ja makaronu również od zawsze kochałam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podziwiam za odwagę ja do dzisiaj nie jem swoich dziecięcych koszmarów kulinarnych:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham makaron w każdym wydaniu - a ta propozycja jest bardzo smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  12. klasyka, wspaniała klasyka!:D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wiem, że to by mi baaardzo smakowało! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja lubię zarówno makaron jak i pieczarki- więc to danie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychota, uwielbiam takie makarony, chyba muszę zrobić, bo dawno nie jadłem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. może być zwykła śmietana 18%??

    OdpowiedzUsuń
  17. Niestety nie, śmietana jest kwaśna :)

    OdpowiedzUsuń