Kiedy pozwala mi na to czas, oddaję się przyjemności pieczenia ciasteczek. Nic tak nie poprawia humoru, jak drobne, domowe wypieki. Głównym składnikiem moich ciasteczek jest tropikalne musli Sante, w którego skład wchodzi między innymi papaja, ananas, banan i rodzynki. Musli świetnie sprawdza się jako dodatek zarówno do ciastek, jogurtu, czy zdrowego deseru.
Składniki: (30 ciasteczek)
140 g roztopionego masła,
2 szklanki tropikalnego muesli Sante (z papają, ananasem, bananem i rodzynkami)
1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych,
1 łyżka otrąb (pszenne/owsiane),
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
1/3 szklanki cukru trzcinowego,
1 jajko,
1 łyżka miodu,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Masło roztopić. Jajka zmącić. Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać jajko, masło i miód. Wymieszać łyżką. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 175°C ok. 10 min. Przełożyć na kratkę aż do wystygnięcia.
Jakie smakowite :) Świetny pomysł na wykorzystanie musli.
OdpowiedzUsuńgenialne ciacha ,domowe najlepsze ;d
OdpowiedzUsuńciasteczka z musli uwielbiam - przeważnie robię je z musli z orzechami, mam swój sprawdzony przepis, który robiłam już x razy:)
OdpowiedzUsuńw sam raz na zdrową przekąskę :)
OdpowiedzUsuńTeż musli używam do ciasteczek czy muffinek :D
OdpowiedzUsuńpatrząc na składniki jakie tam upchałaś to stwierdzam niebo w gębie!:P
OdpowiedzUsuńParę razy robiłam z muesli i są przepyszne! Jak zaczęłam jeść to już nie mogłam się oderwać :c
OdpowiedzUsuńteż często robię takie ciastka, bardzo fajny do chrupania:D
OdpowiedzUsuńPyszne muszą być. :)
OdpowiedzUsuńileż wspaniałości w takim jednym ciasteczku:) a ile radości w pieczeniu:D
OdpowiedzUsuńZ muesli jeszcze ciastek nie robiłam, ale coś czuję, że szybko się to zmieni ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Piękne i pysznie wyglądaja te Twoje ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń