Miodownik, Stefanka... A u mnie po prostu ciasto miodowe. Miodowe blaty piekłam już kiedyś robiąc popularną krówkę. To jedne z moich ulubionych spodów. Samą waniliową masę mogłabym wyjadać jeszcze ciepłą, jest naprawdę dobra. Przepis dość pracochłonny, ale warty poświęconego czasu i pracy. Znaleziony u Asika podczas wielkich poszukiwań przepisów na ciasta miodowe :)
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej,
100 g mąki pełnoziarnistej*
3/4 szklanki cukru,
200 g masła,
2 łyżki miodu,
2 jajka,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* mąkę pełnoziarnistą można zastąpić zwykłą mąką pszenną
Masa:
1 litr mleka,
3/4 szklanki cukru,
200 g masła,
1 cukier wanilinowy,
10 łyżek kaszy manna
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiać, wymieszać ze sodą i dodać pozostałe składniki. Wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, a każdą z nich rozwałkować na wymiar blaszki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy blat piec 18 min. w 180°C.
Masa: W rondelku zagotować mleko z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Cały czas mieszając, dodać kaszę manna. Gotować, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszać. Wystudzić, a następnie przełożyć masą miodowe blaty. Gotowe ciasto polać polewą i posypać dowolnymi dodatkami (u mnie uprażone orzeszki archaidowe)
Polewa:
4 łyżki masła,
4 łyżki mleka,
4 łyżki cukru,
4 łyżki ciemnego kakao.
Masło rozpuścić z mlekiem i cukrem. Dodać kakao i cały czas mieszać, aby nie powstały grudki.
Ciasto należy przygotować przynajmniej na dobę przed podaniem (blaty muszą zdążyć zmięknąć) i przechowywać w lodówce.
u mnie mówimy na ten specjał Czeski :)uwielbiam go i nie wyobrażam sobie bez niego świąt :*
OdpowiedzUsuńZnam i bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńŚliczne te zdjęcia :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
od dawna marzy mi się to ciasto!:) nigdy nie jadłam takiego. Wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńTak szczerze to nigdy nie lubiłam tego ciasta, ale moja mama nie robiła nigdy z czekolada i orzeszkami. Twoją wersję bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM to ciasto! Moja ciocia takie robi i jest w tym mistrzynią! :D
OdpowiedzUsuńU mnie to miodownik, pyszne, świąteczne ciasto, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZnów nasze smaki się pokrywają. ;) U mnie nazywany 'przekładańcem' -> http://www.inspirowanesmakiem.pl/2012/11/przekladaniec-grecki/
OdpowiedzUsuńmiodzio ! ;D pyszne ciacho ;p
OdpowiedzUsuńu mnie też miodownik, i uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńMmm jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńzastanawiałam się nad nowością na Swięta i oto znalazłam!!Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMiodownika ani Stefanka nigdy jeszcze nie próbowałam. Jeśli jednak zmakują tak dobrze jak wygląda Twoje ciasto na zdjęciach to muszą być pyszne:) Ciasto z miodem, masa z kaszą manną i polewa czekoladowa- Przepyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńPięknie się u Ciebie prezentuje:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
czy możesz podać rozmiar blachy ?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuje
Ewa
25 x 30 cm
UsuńSpadłaś mi z nieba z tym przepisem. Zawsze szukałam dobrego przepisu na miodownik, ale że korzystałam już z Twoich przepisów wiem, że i to ciasto wyjdzie pyszne :)
OdpowiedzUsuńNa święta oprócz fal dunaju z jabłkami będzie miodownik :)
Dzięki wielkie i wesołych świąt :)
Cieszę się, że mogłam pomóc :) :)
Usuń