Odkąd prowadzę bloga, tradycją stało się dla mnie obchodzenie Dnia Piernika. W tym roku, na szczęście, dzień ten przypada w sobotę. Dzięki temu nie muszę martwić się o znalezienie odrobiny czasu na wypieki. Moje ciasteczka, to wprawdzie nie tradycyjne pierniki, ale pięknie nimi pachną. Żeby było zdrowiej - z cukrem trzcinowym i mąką graham. Przepis warty wypróbowania, polecam!
Składniki: (60 ciasteczek)
140 g miękkiego masła,
140 g miękkiego masła,
130 g mąki graham (można zastąpić pszenną pełnoziarnistą lub zwykłą pszenną),
100 g mąki pszennej,
60 g brązowego cukru,
1 żółtko,
3 łyżki mleka 0,5%,
3 łyżki maku,
1 łyżeczka ciemnego kakao,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
1/5 łyżeczki zmielonych goździków
Masło zmiksować z cukrem. Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, goździkami i makiem. Przesypać do zmiksowanego masła. Wstępnie zmiksować. Dodać mleko i miksować ok. 3 min. Z powstałego ciastka zagnieść kulę. Przełożyć do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na 1 h. Kulkę podzielić na 2 części. Blat posypać mąką graham delikatnie wałkować do grubości 3 mm. Ciasto jest kruche i podczas wałkowania należy ostrożnie obracać ciasto na drugą stronę. Wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 7-8 min. w 175 st. z termooobiegiem. Wystudzić. Przechowywać w szczelnym słoiku lub puszce.
100 g mąki pszennej,
60 g brązowego cukru,
1 żółtko,
3 łyżki mleka 0,5%,
3 łyżki maku,
1 łyżeczka ciemnego kakao,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
1/5 łyżeczki zmielonych goździków
Masło zmiksować z cukrem. Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, goździkami i makiem. Przesypać do zmiksowanego masła. Wstępnie zmiksować. Dodać mleko i miksować ok. 3 min. Z powstałego ciastka zagnieść kulę. Przełożyć do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na 1 h. Kulkę podzielić na 2 części. Blat posypać mąką graham delikatnie wałkować do grubości 3 mm. Ciasto jest kruche i podczas wałkowania należy ostrożnie obracać ciasto na drugą stronę. Wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 7-8 min. w 175 st. z termooobiegiem. Wystudzić. Przechowywać w szczelnym słoiku lub puszce.
Małe cudeńka! Czuję ten zapach przez monitor:))
OdpowiedzUsuńZapachniało Świętami:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńnajidealniejsze ciasteczka!
OdpowiedzUsuńTo się w Dniu Piernika dowiaduję o Dniu Piernika i jak na złość piernika nie upiekłam!:D Upiekłam tydzień temu, planuję upiec za tydzień... a dziś jak na złość:D
OdpowiedzUsuńaaaaaaaale jak to Dzień Piernika?! zaraz wyciągam z szafki pierniczki i zajadam <3
OdpowiedzUsuńpyszne ciasteczka pierniczki:) też nie wiedziałam, że jest dzień piernika:P
OdpowiedzUsuńPycha pierniczki :)
OdpowiedzUsuńpiernikowo <3 urocze gwiazdki, ale tym samym pyszne! do kubka kakao czy filiżanki kawy idealne na mroźne wieczory :) Dzień Piernika to genialny pomysł!
OdpowiedzUsuńsą prześliczne :*
OdpowiedzUsuńŚliczne pierniczki <3.
OdpowiedzUsuńJestem tu pierwszy raz, i blog bardzo mi się spodobał :)
www.olapassions.blogspot.com
Aż mi zapachniało tymi piernikami <3
OdpowiedzUsuń