Nie ma nic piękniejszego, niż wyjście ze szkoły. Szczególnie, jeśli to piątek. To, że uwielbiam ciastka owsiane już wiecie, więc dzisiejszy post nie powinien Was zdziwić :) Dzisiaj w wersji orzechowej. Wypróbujcie koniecznie :) Tymczasem ja uciekam trochę poćwiczyć, a Was zostawiam z przepisem :) Udanego PIĄTKU! :)
PS. To jedne z moich ulubionych ciastek. Chrupiące z przepyszną orzechową nutą. I tym, co lubię najbardziej - płatki owsiane. Idealne na drugie śniadanie.
Składniki: (30 ciastek)
140 g miękkiego masła,
1 łyżka masła orzechowego,
3/4 szklanki cukru trzcinowego (można dodać mniej),
1 jajko,
1/2 szklanki mąki owsianej,
1/2 szklanki mąki pszennej,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
80 g orzechów włoskich
Masło zmiksować z masłem orzechowym i z cukrem. Dodać jajko, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem, zmiksować z masą maślaną. Dodać płatki owsiane i grubo posiekane orzechy włoskie. Ponownie zmiksować. Z masy lepić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczyć dłońmi, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-16 min. w 175 st. z termoobiegiem. Wyciągnąc z pieca i odstawić na 5 min., aż ciastka stwardnieją. Ściągnąć z blaszki. Przechowywać w puszce lub szczelnym słoiku.
Wzajemnie, udanego piątku i całego weekendu :*
OdpowiedzUsuńTakie ciacha i kubek mleka - tak, podwieczorek idealny ;D
Tak szybko upieczone, ciekawe jak długo wytrzymają :D
OdpowiedzUsuńU mnie od razu ich by już nie było ;)
uwielbiam owsiane ciasteczka, a tym bardziej na orzechowo! są świetne ;D
OdpowiedzUsuńudanego weekendu ;*
pyszny podwieczorek! <3
OdpowiedzUsuńHue hue myślę, że jest jednak kilka piękniejszych chwil np. skończenie szkoły:D
OdpowiedzUsuńAle takie ciasteczka do kawy? do herbaty? albo jak mówi whiness - do kubka mleka... zaliczają się do towarzyszy pięknych chwil:)
Póki co zatrzymuję się myślami przy maturze :P I wcale nie jest mi do śmiechu :)
UsuńOwsiane zawsze pyszne :)
OdpowiedzUsuń