niedziela, 29 września 2013

Zdrowe muffinki z dynią

Tytułowe muffinki są moim debiutem, jeśli chodzi o wypieki z dodatkiem dyni. Chciałam, żeby były możliwe jak najzdrowsze i pełne wartości odżywczych. Z pomocą przyszła mi Kasia z Gotowaniecieszy. Są to całkiem inne muffiny niż te, które piekłam do tej pory. Dynia nadała im słodkości i wyjątkowego smaku, którego do tej pory nie znałam. Znalazłam sposób na idealną zdrową przekąska między treningami i lekcjami. Jedna muffinka, to całe mnóstwo energii. Polecam!


Składniki: (12 muffinek)
200 g startej na grubych oczkach dynii,
120 g brązowego cukru,
100 g mąki pszennej,
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 jajka,
90 ml oleju rzepakowego,
1 łyżeczka cynamonu,
1/3 łyżeczki imbiru,
2 garście orzechów włoskich,
1 duża garść suszonej żurawiny

Dynię obrać, pozbyć się miąższu. Zetrzeć na tarce. Żurawinę i orzechy grubo posiekać. Jajka zmiksować z cukrem. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 25 min. w 175 st. Wystudzić.


13 komentarzy:

  1. Takie jesienne te muffiny, bardzo mi się podobają i z chęcia skradłabym jedną do kawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrośnięte, rumiane i zapewne wspaniale pachnące! Czego chcieć więcej na jesienne śniadanie? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje muffiny wyglądają przepysznie! Jestem pewna, że zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. są na prawdę świetne! udany debiut innym słowy :) pyszne jesienne muffiny <3

    OdpowiedzUsuń
  5. jak zdrowe i jak z dynią, biorę w ciemno:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, ja robię często dyniowe babeczki w sezonie, ale z dodatkiem pure z dyni, takich jeszcze nie robiłam, trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie i zdrowo :) lubię muffinki z dynią !!

    OdpowiedzUsuń
  8. w smaku ok, choć zdecydowanie za słodkie, następnym razem dodam połowę porcji cukru ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może użyłyśmy innej odmiany dyni :) Ale oczywiście można dodać mniej cukru, jeśli nie przepadamy za słodkimi wypiekami :):) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. faktycznie cukru w przepisie wydaje się dosyć dużo. Zazwyczaj na 12 muffinek, czy 100g mąki przypada ok 110g cukru, więc ja również na początek użyję połowy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobre, ale rzeczywiście za słodkie.... Szkoda, że nie przeczytałam komentarzy zanim Zaczęłam piec. No i zeszło mi ze 20 minut Dłużej, żeby je upiec, ale to pewnie wina mojego pieca.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyyyszne :) Chociaż mi nie urosły, pewnie dlatego że zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej dałam owsianą, ale i tak bardzo mi smakują. A cukru dałam 3/4 i jest idealnie.

    OdpowiedzUsuń