Musicie wiedzieć, że smak trufli jeszcze do niedawna był mi zupełnie obcy. Są po prostu smaki, od których, nie wiedzieć dlaczego, uciekam. Tak też było z truflami. W końcu przełamałam się i teraz wiem, że przez moje podejście wiele straciłam. Teraz nadrabiam zaległości i podaję przepis na przepyszny sernik truflowy. Idealnie kremowy, puszysty i delikatny. Coś cudownego!
Składniki:
Spód:
100 g herbatników,
50 g masła,
2 łyżki ciemnego kakao,
1 łyżka cukru
Herbatniki zblendować na proszek, następnie dodać masło, cukier i kakao. Dokładnie zblendować. Masę przesypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 min. w 190°C.
Masa serowa:
50 g masła,
100 g cukru,
280 g masy krówkowej o smaku truflowym (polecam Bakalland),
3 jajka,
1 kg sera twarogowego,
2 łyżki mąki pszennej,
Masło utrzeć z cukrem, dodać masę truflową, zmiksować. Dodać jajka, zmiksować. Następnie porcjami dodawać ser i mąkę. Dokładnie zmiksować. Masę przełożyć na podpieczony spód. Piec 50 min. w temp. 180°C. W przypadku, gdy wierzch sernika zbyt szybko i za mocno się zarumieni, wierzch sernika należy przykryć folią aluminiową. Sernik ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Polewa:
120 g masy krówkowej o smaku truflowym,
6-7 cukierków truflowych w czekoladzie
Masę podgrzać w rondelku, aż stanie się płynna. Polać sernik. Cukierki pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć na serniku.
Smak trufli jest mi obcy, jednak u mnie chyba nie wynika to ze strachu przed pewnymi smakami, a raczej z braku okazji, aby ich spróbować. Ale jak patrzę na ten sernik to nie mam wątpliwości, że smakować musi obłędnie! :-)
OdpowiedzUsuńMi z kolei smak trufli kojarzy się z małymi batonikami kupowanymi dawno, dawno temu w przydomowych sklepikach, ale z tego co pamiętam, są bardzo smaczne, a Twój pięknie wyrośnięty sernik musi się komponować z nimi idealnie :)
OdpowiedzUsuńWesołych! :)
Sernik jak z najlepszej cukierni, wygląda i pewnie smakuje obłędnie!
OdpowiedzUsuńZapraszam, bo u mnie też masa krówkowa - http://w-szklanym-sloiku.blogspot.com/ :)
prezentuje się niezwykle efektownie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńa co do trufli, gdy byłam młodsza to spróbowałam i bardzo mi nie smakowały, a ostatnio moi rodzice kupowali trufle kilogramami, więc ponownie spróbowałam i się zdziwiłam jak kiedyś mogły mi nie smakować :)
trufle i sernik, mmm... nigdy nie jadłam, ale wyobrażam sobie, że to połączenie idealne! :)
oj to musi byc to!
OdpowiedzUsuńa właściwie, to jaka jest 'definicja' trufli? :D
wow , wygląda znakomicie !
OdpowiedzUsuńserniki to najlepsze ciacha ! ;) ten z pewnością przepyszny !
Podobnie jak Magda, z braku okazji nigdy nie jadłam trufli. Patrząc na Twoje dzieło widzę, że trzeba to zmienić:-)
OdpowiedzUsuńbajeczny ;d
OdpowiedzUsuńmmmm pyszności!
OdpowiedzUsuńnie lubię kajmaku, ale serniki kocham szczerą miłością :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie spróbuj połączenia trufli z wiśniami. Obłęd!
OdpowiedzUsuńoooooo tak:) sernik lubię:) nawet bardzooo:)
OdpowiedzUsuńJaki serek twarogowy polecasz?
OdpowiedzUsuńPolecam ser z Piątnicy i dr. Oetkera :)
OdpowiedzUsuń