Odkąd po raz pierwszy spróbowałam domowej granoli z płatkami ryżowymi, nawet przez myśl mi nie przeszło, by kupić opakowanie gotowego już musli. Nic z tych rzeczy. Z racji tego postanowiłam przygotować kolejną wersję mojej ulubionej granoli. Tym razem dodaję do niej kokos. Jak dla mnie mistrzostwo świata :)
Składniki: (1 duży słoik)
1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
1,5 szklanki płatków ryżowych,
1/3 szklanki płatków owsianych górskich,
3 łyżki wiórków kokosowych,
1 łyżka otrąb owsianych wysokobłonnikowych,
1/2 szklanki miodu,
3 łyżki masła orzechowego (najlepiej z kawałami orzeszków),
3 łyżki cukru trzcinowego.
W rondelku podgrzać miód, wsypać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Dodać masło orzechowe, dokładnie wymieszać. W misce zmieszać płatki owsiane, ryżowe. otręby i wiórki kokosowe. Masę miodową przelać do suchych składników i dokładnie wymieszać (jeśli komuś wygodniej, może zrobić to dłońmi), Mieszankę wysypać ma blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Warstwa nie może być zbyt cienka. Wyrównać, lekko docisnąć. Piec ok. 10 min. w 175°C. Wystudzić i poczekać, aż granola stwardnieje. Kiedy będzie wystarczająco twarda (ok. 30 min.), połamać na mniejsze kawałki.
Smacznego! :)
w sam raz na letnie śniadanko:) pyszna!
OdpowiedzUsuńDorzucam banana i mam tropikalny raj w miseczce!:)
OdpowiedzUsuńMusze sie w koncu skusic i zrobic domowa granole...
OdpowiedzUsuńKokosowa - już ją uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńkokosowe - pycha !! domowe najlepsze ;D
OdpowiedzUsuńmuszę się w końcu zmobilizować i zrobić własną granolę, a nie wzdychać tylko do ekranu laptopa :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś zrobić domową granolę :)
OdpowiedzUsuńkokosową chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda :) nie dość że domowa to jeszcze z takimi pysznymi dodatkami, musi być po prostu pyszna!
OdpowiedzUsuń