środa, 17 kwietnia 2013

Domowa kokosowa granola z płatkami ryżowymi

Odkąd po raz pierwszy spróbowałam domowej granoli z płatkami ryżowymi, nawet przez myśl mi nie przeszło, by kupić opakowanie gotowego już musli. Nic z tych rzeczy. Z racji tego postanowiłam przygotować kolejną wersję mojej ulubionej granoli. Tym razem dodaję do niej kokos. Jak dla mnie mistrzostwo świata :)



Składniki: (1 duży słoik)
1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
1,5 szklanki płatków ryżowych,
1/3 szklanki płatków owsianych górskich,
3 łyżki wiórków kokosowych,
1 łyżka otrąb owsianych wysokobłonnikowych,
1/2 szklanki  miodu,
3 łyżki masła orzechowego (najlepiej z kawałami orzeszków),
3 łyżki cukru trzcinowego.

W rondelku podgrzać miód, wsypać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Dodać masło orzechowe, dokładnie wymieszać. W misce zmieszać płatki owsiane, ryżowe. otręby i wiórki kokosowe. Masę miodową przelać do suchych składników i dokładnie wymieszać (jeśli komuś wygodniej, może zrobić to dłońmi), Mieszankę wysypać ma blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Warstwa nie może być zbyt cienka. Wyrównać, lekko docisnąć. Piec ok. 10 min. w 175°C. Wystudzić i poczekać, aż granola stwardnieje. Kiedy będzie wystarczająco twarda (ok. 30 min.), połamać na mniejsze kawałki.

Smacznego! :)

9 komentarzy:

  1. w sam raz na letnie śniadanko:) pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorzucam banana i mam tropikalny raj w miseczce!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze sie w koncu skusic i zrobic domowa granole...

    OdpowiedzUsuń
  4. Kokosowa - już ją uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. kokosowe - pycha !! domowe najlepsze ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę się w końcu zmobilizować i zrobić własną granolę, a nie wzdychać tylko do ekranu laptopa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę kiedyś zrobić domową granolę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kokosową chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudnie wygląda :) nie dość że domowa to jeszcze z takimi pysznymi dodatkami, musi być po prostu pyszna!

    OdpowiedzUsuń