Ciasta upieczone, tradycyjna sałatka warzywna gotowa, teraz czas na żurek. Zanim jednak zabiorę się za jego gotowanie, podam Wam przepis na tartaletki czekoladowo-karmelowe, które mogą pełnić rolę mini mazurków na Waszych wielkanocnych stołach :) Zainspirował mnie przepis z jednej z moich ulubionych książek ze słodkościami (Carla Bardi, Czekolada), której recenzja niebawem pojawi się na blogu :)
Korzystając z okazji, chciałabym życzyć Wam zdrowych i spokojnych Świąt. I tradycyjnie - samych pyszności na wielkanocnych stołach! Żebyście nasycili się mazurkami aż do kolejnej Wielkanocy! :)
Składniki: (16 tarteletek)
Ciasto:
120 g masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 żołtko,
1 1/3 szklanki mąki,
1/4 szklanki kakao
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtko, dokładnie zmiksować. Dodać mąkę oraz kakao i dobrze zmiksować. Uformować kulę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do woreczka foliowego i chłodzić w lodówce 60 min. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część umieścić pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, rozwałkować do grubości 5 mm. Szklanką wycinać koła. Metalowe foremki do tartalerek wyłożyć skrawkami papieru do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremek, docisnąć. Wyłożyć foremki z ciastem skrawkami papieru do pieczenia, obciążyć babeczki grochem/fasolą/ryżem. Piec 13 min. w 160°C, usunąć papier do pieczenia z obciążeniem i piec jeszcze 7 min. Wystudzić, wyciągnąć babeczki z foremek.
Nadzienie karmelowe:
250 g masy krówkowej (kajmaku)
Kajmak podgrzać w rondelku, jeszcze płynny przelać do babeczek. Odstawić na 45 min., aż masa zastygnie.
Polewa czekoladowa:
80 ml śmietanki 12%,
100 g gorzkiej czekolady,
łyżka cukru (opcjonalnie)
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką. Dosłodzić. Płynną przelać na babeczki. Schłodzić w temperaturze pokojowej.
Wyglądają cudownie, super efekt!
OdpowiedzUsuńTobie również wesołych świąt :)
Nigdy nie robiłam sama tartaletek, ale w kawiarni zawsze chętnie je wybieram, są małe, apetyczne i na raz! ;)
OdpowiedzUsuńTobie zdrowych, smacznych, wesołych i przepełnionych tym, co sobie zamarzysz :*
to musi być pyszne połączenie - jest czekolada, jest karmel, jest kruche ciasto <3
OdpowiedzUsuńniebo w gębie *_*
OdpowiedzUsuńKajmakowe to biorę:D
OdpowiedzUsuńMini mazurki mi się podobają! Są śliczne, takie urocze, ha! :D
OdpowiedzUsuńUrocze maleństwa z pysznym środkiem. Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńuroczo wyglądają :)
OdpowiedzUsuńtobie również Wesołych i pogodnych świat Wielkanocy !! ;*
OdpowiedzUsuńprzepyszne mini mazurki ;) śliczne są !
ojej! wyglądają przeslodko pysznie :) o wiele lepiej od zwyklego mazurka nawet, mniaaam!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt :*
OdpowiedzUsuńJa nie piekłam mazurka, więc podkradnę Twoją babeczkę, nie masz nic przeciwko ? :)
OdpowiedzUsuńMmm, pewnie pycha!
OdpowiedzUsuńhttp://girls-trio.blogspot.com/
mm! Wyglądaja cudownie i pysznie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://wejsciewprogikuchni.blogspot.com/
pyszności :) chętnie spróbuję tych słodkości :)
OdpowiedzUsuńjejku, z tym karmelem.. <3
OdpowiedzUsuń