Jeżeli jest coś na świecie, czemu nie potrafię się oprzeć, to są to bez wątpienia ciastka. Nic tak nie poprawia humoru, jak małe ciasteczko, którego każdy kęs wywołuje uśmiech. A podwójna radość jest wtedy, kiedy jedząc je ma się świadomość, że jest stosunkowo zdrowe, a co najważniejsze - upieczone w domowym zaciszu. Raz upieczone ciastka nie będą tymi ostatnimi. To uzależnia :)
Bogate w błonnik ciasteczka najlepiej smakują zjadane rano w zestawie z kawą lub mlekiem. Chrupkie na zewnątrz, miękkie w środku. Czyli takie, jak lubię najbardziej.
inspiracja: Carla Bardi, Czekolada (przepis zmodyfikowany)
Składniki: (40 ciasteczek)
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
1/2 łyżeczki soli morskiej,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
160 g miękkiego masła,
3/4 szklanki cukru trzcinowego,
1 duże jajko,
1 łyżeczka esencji waniliowej,
2 małe dojrzałe banany,
1 3/4 szklanki płatków owsianych (u mnie błyskawiczne),
3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
W średniej misce wymieszać oba rodzaje mąki, sól i sodę oczyszczoną. W dużej misce utrzeć masło z cukrem, następnie dodać jajka i esencję waniliową, zmiksować. Porcjami dodawać rozgniecionego widelcem banana oraz mieszankę mąk. Za pomocą łyżki wmieszać płatki owsiane i orzechy. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując spore odstępy, spłaszczyć łyżką lub dłonią. Piec 12 min. w 190°C. Przestudzić, przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego! :)
Bardzo fajne ciasteczka
OdpowiedzUsuńo nie! to jest dla mnie idealne połączenie!:) muszę je zrobić!:)
OdpowiedzUsuńNa śniadanie lub przekąskę - idealne :) Zwłaszcza z ciepłym mlekiem.
OdpowiedzUsuńmmm ale super ciacha , bananowe i owsiane , ekstra !
OdpowiedzUsuńbananowe i zdrowe - koniecznie do spróbowania! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam muffiny bananowe z płatkami owsianymi i orzechami - były pyszne! Twoje ciastka z pewnością również by mi smakowały. :)
OdpowiedzUsuńtakie ciasteczka uwielbiam chrupać :) zdrowe, a jakie smaczne!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wciągające, pyszne i zdrowe :) Nic tak nie cieszy jak poranna kawa lub wieczorny kubek mleka właśnie z owsianym ciachem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
świetne te ciacha :D
OdpowiedzUsuńZdrowe, domowe, banaowo - orzechowe.. boskie :> plus szklanka mleka i jestem w niebie ;)
OdpowiedzUsuńNajlepsze jeszcze ciepłe :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, na przekąskę w sam raz:)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wyglądają, ostatnio czaiłam się, żeby właśnie takie zrobić ;).
OdpowiedzUsuńDo tych cudnych ciasteczek potrzeba 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych czy 3/4 szklanki? Bardzo liczę na odpowiedź, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń1 i 3/4 szklanki :)
UsuńHaha tak myślałam, bardzo bardzo dziękuje i biorę się do roboty :) Cudowny blog ♥
Usuń