Ta zapiekanka jest kolejnym dowodem na to, że nie potrzeba skomplikowanych przepisów i połowy dnia na przygotowanie smacznego obiadu. Zapiekankę można dodatkowo urozmaicić - wystarczy dodać do niej makaron, czy podsmażonego wcześniej kurczaka.
Składniki:
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
1 3/4 szklanki mleka,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
sól, pieprz,
Dodatkowo:
mały brokuł,
mały kalafior,
starty żółty ser.
Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać mąkę, wymieszać tak, aby nie powstały grudki. Dodać mleko i gotując na małym ogniu, mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Brokuł i kalafior podzielić na różyczki, gotować na parze ok. 4-5 min. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego/formy, zalać sosem beszamelowym, posypać serem. Zapiekać ok. 5-7 min. w 175°C do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści.
Smacznego!
Smacznego!
Mmm, brokuły i kalafior z serowym sosem - uwielbiam! Najlepiej, jeśli jeszcze doda się do tego ryż albo makaron :)
OdpowiedzUsuńbrokuł, ciągnący się ser - chyba nie ma lepszego duetu! :) a tu u Ciebie jeszcze dodatek kalafiora, podoba mi się! :)
OdpowiedzUsuńmniam! bardzo mi sie podoba. :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńmniam, mniam! pyszności! :)
OdpowiedzUsuńzdrowy fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńfajny szybki obiad, tak lubię :)
OdpowiedzUsuńNajprostsze przepisy bardzo często bywają najsmaczniejsze. U mnie bywa tak, ze im dłużej siedzę nad czymś w kuchni tym mniejsza ochotę mam na jedzenie :) Twoje brokuły z kalafiorem z przyjemnością zaprosiłabym dzisiaj na kolację! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelkie zapiekanki zwłaszcza takie zdrowe :)
OdpowiedzUsuńjaka pyszna!!!
OdpowiedzUsuńpychota:) ale dla mnie musiałaby jeszcze być właśnie z makaronem i kurczakiem:)
OdpowiedzUsuńo tak, to bym teraz zjadła :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zapiekanki:) a ten ciagnący się serek.. achhhhhh pycha
OdpowiedzUsuńTakie coś mogłabym jeść bez przerwy :)
OdpowiedzUsuńczy jeśli chcę dodać makaron, to wrzucić surowy czy podgotowany?
OdpowiedzUsuńPodgotowany, ale niezbyt miękki :)
Usuńdziękuję bardzo! zaraz się zabieram za przygotowania :)
Usuń