sobota, 15 grudnia 2012

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

Ta zapiekanka jest kolejnym dowodem na to, że nie potrzeba skomplikowanych przepisów i połowy dnia na przygotowanie smacznego obiadu. Zapiekankę można dodatkowo urozmaicić - wystarczy dodać do niej makaron, czy podsmażonego wcześniej kurczaka.





Składniki:
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła, 
2 łyżki mąki,
1 3/4 szklanki mleka,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
sól, pieprz,

Dodatkowo:
mały brokuł,
mały kalafior,
starty żółty ser.

Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać mąkę, wymieszać tak, aby nie powstały grudki. Dodać mleko i gotując na małym ogniu, mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

Brokuł i kalafior podzielić na różyczki, gotować na parze ok. 4-5 min. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego/formy, zalać sosem beszamelowym, posypać serem. Zapiekać ok. 5-7 min. w 175°C do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści.
Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Mmm, brokuły i kalafior z serowym sosem - uwielbiam! Najlepiej, jeśli jeszcze doda się do tego ryż albo makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  2. brokuł, ciągnący się ser - chyba nie ma lepszego duetu! :) a tu u Ciebie jeszcze dodatek kalafiora, podoba mi się! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny szybki obiad, tak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najprostsze przepisy bardzo często bywają najsmaczniejsze. U mnie bywa tak, ze im dłużej siedzę nad czymś w kuchni tym mniejsza ochotę mam na jedzenie :) Twoje brokuły z kalafiorem z przyjemnością zaprosiłabym dzisiaj na kolację! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię wszelkie zapiekanki zwłaszcza takie zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pychota:) ale dla mnie musiałaby jeszcze być właśnie z makaronem i kurczakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie zapiekanki:) a ten ciagnący się serek.. achhhhhh pycha

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie coś mogłabym jeść bez przerwy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. czy jeśli chcę dodać makaron, to wrzucić surowy czy podgotowany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podgotowany, ale niezbyt miękki :)

      Usuń
    2. dziękuję bardzo! zaraz się zabieram za przygotowania :)

      Usuń