poniedziałek, 31 grudnia 2012

Tortilla chips - pikantne nachosy

Przepis na nachosy znalazłam w książce Sigrid Verbert Smakowite prezenty, którą znalazłam pod choinką. Przepis zmodyfikowałam na własne potrzeby i tak oto powstały pikantne nachosy, które zjemy z przyjaciółmi podczas Sylwestra. 
Przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu. Są chrupiące i pikantne, choć ich smak wyczuwalny jest dopiero po chwili. Przyjemnie pieką w język :) Podam je razem ze sosem meksykańskim. Świetnie sprawdzi się też guacamole :)




Składniki: (duża miska nachosów - ok. 150-160 szt.)
150 g mąki pszennej,
150 g mąki kukurydzianej,
240 ml wody,
6 łyżek oleju roślinnego,
3 płaskie łyżeczki soli (użyłam morskiej),
2 łyżeczki papryki słodkiej,
1,5 łyżeczki cayenne (chili),
2 łyżeczki papryki ostrej

Wymieszać oba rodzaje mąki, dodać przyprawy. Wodę zagotować z olejem, przelać do ciasta i dokładnie wymieszać. Kiedy przestygnie, zagnieść jednolite ciasto. Blat delikatnie posypać mąką i bardzo cienko rozwałkować ciasto. Pociąć je na paski szerokości 4-5 cm i wykrawać trójkąty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nachosy układać blisko siebie (nie rosną). Piec 8 min. w temp. 200°C z termoobiegiem. Podawać z ulubionym sosem. 


A w Nowym Roku spełnienia wszystkich marzeń i siły, by do nich dążyć. Uśmiechu, szczęścia i miłości! Odnalezienia pasji, a przez to i samego siebie. I dużo, dużo kulinarnych inspiracji, którymi zarazicie mnie i innych :) 
Spotkamy się w 2013 r. :)

18 komentarzy:

  1. pycha!
    gdybym miała więcej czasu na pewno bym zrobiła!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja, na pewno wykorzystam ten przepis;))

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności!:) również życzę Szczęśliwego Nowego Roku!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. super :) na pewno wykorzystam ten przepis, tylko mąkę pszenną zastąpią razową lub pełnoziarnistą.

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też to rozważałam, ale doszłam do wniosku, że mąka pełnoziarnista może zabić smak mąki kukurydzianej :)

      Usuń
  5. Co za świetny pomysł! Takie domowe nachosy to idealna "uzdrowiona" przekąska na Sylwestra ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. to już taki mały rytuał - zasiadam z chłopakiem z nachosami i winem i oglądamy Californication :D

    OdpowiedzUsuń
  7. genialne :) Takie przekąski rozchodzą się najszybciej w Sylwestrową Noc :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nigdy ich sama nie robiłam, ale mam zamiar :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm
    fajne
    przyjemnie tak sobie je pochrupać:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności. Idealna przekąska nie tylko na sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szczęśliwego Nowego Roku ;*
    super przekąska ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Super wyglądają i na pewno smakują!
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie przekąski!! Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  14. świetne :) spróbuję na pewno :))

    OdpowiedzUsuń
  15. ooooj wyglądają strasznie kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne! Co prawda zrobione tylko na mące pszennej, ale są wyśmienite, gorąco polecam :)

    OdpowiedzUsuń