niedziela, 18 listopada 2012

Sernik kajmakowy w drugiej odsłonie (wersja orzechowo-kakaowa)

Ostatni sernik kajmakowy okazał się strzałem w dziesiątkę. Postanowiłam urozmaicić przepis i tak oto powstała orzechowo-kakaowa wersja mojego ulubionego sernika (swoją drogą, staje się ulubionym sernikiem każdego, kto tylko go spróbuje:)) Myślę, że równie dobrze smakowałby, gdyby migdały zastąpić prażonymi orzeszkami ziemnymi. Wypróbuję następnym razem :)





Składniki:
Spód: 
50 g orzeszków ziemnych solonych,
50 g orzeszków ziemnych prażonych*,
80 g herbatników,
35 g masła,
1 łyżka cukru,

Masa sernikowa:
50 g masła, 
100 g cukru,
opakowanie cukru wanilinowego,
240 g orzechowej masy krówkowej,
3 jajka,
650 g sera trzykrotnie mielonego,
1 łyżka mąki pszennej,



Polewa:
160 g orzechowej masy krówkowej,
100 g kakaowej masy krówkowej (można pominąć),
3 łyżki mleka,
+ uprażone migdały.

* lub: 100 g orzeszków jednego rodzaju (solone/prażone); 



Wykonanie:
Spód: Masło utrzeć z cukrem. Wałkiem wstępnie rozdrobnić orzechy i herbatniki. Do blendera dodać utarte masło i rozdrobnione orzechy oraz herbatniki. Zblendować. Mieszankę wsypać do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić. Spód podpiec w piekarniku rozgrzanym do 190°C (7-8 min.)



Masa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać masę krówkową, następnie zmiksować. Wbić jajka, dodawać po łyżce sera i mąki. Dokładnie zmiksować.
Masę przełożyć na podpieczony spód. Piec 50 min. w temp. 180°C. W przypadku, gdy wierzch sernika zbyt szybko i za mocno się zarumieni, wierzch sernika należy przykryć folią aluminiową. Sernik ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 

Polewa: W rondelku podgrzać kajmak orzechowy z 2 łyżkami mleka. Dokładnie wymieszać, następie przelać na sernik. Kajmak kakaowy podgrzać z 1 łyżką mleka. Za pomocą łyżki zrobić wzorki na serniku z kakaowego kajmaku.  Posypać uprażonymi w piekarniku migdałami (8-10 min./190°C)

Smacznego!

26 komentarzy:

  1. fajnie się prezentuje:) ale pewnie jest mega słodki, czyli w sam raz dla łasuchów w moim domu:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa serowa i migdały odrobinę neutralizują smak krówki, ale faktycznie jest dość słodki :):)

      Usuń
  2. Wygląda znakomicie! Uwielbiam ciasta z kajmakiem napewno zrobię na święta

    OdpowiedzUsuń
  3. ale przepysznie wygląda! :) i ta spływająca polewa... :)
    połączenie najlepszych smaków - sernika i krówki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sernik kajmakowy zawsze kojarzył mi się z baaaardzo słodkim wypiekiem i nigdy nie zdecydowałam się na jego upieczenie, bo byłam pewna, że kajmak zabije prawdziwy smak sernika, ale skoro tak go polecasz, to może okaże się sernikiem idealnym na święta?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. achhh ten kajmak:)! wszystko co go zawiera wspaniale smakuje:)
    obłędnie wyszedł ten twój serniczek, a zdjęcia tak apetyczne, że zaraz zacznę zjadać monitor:D

    OdpowiedzUsuń
  6. O matko... to musi być pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. ojej, kocham serniki <3 a ten tak kusi...!

    OdpowiedzUsuń
  8. Agata, dlaczego robisz mi takiego ogromnego apetytu na taki sernik? Nie mogę go upiec, bo na sto procent zjem za dużo :D
    jest po prostu OBŁĘDNY!

    OdpowiedzUsuń
  9. jak mnie kusi taki sernik ... ! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mój ukochany sernik. i właśnie najbardziej lubię go na orzechowym spodzie - choć u mnie zwykle z ciastek orzechowych :D

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmmmmmmmm! ale pychota! <3

    ja ostatnio robiłam kajmakowo-cynamonowy, ale Twoją wersję też muszę spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  12. ślinka mi cieknie;) sernik wygląda bajecznie! już czuję, że jest moim ulubionym;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały, zjadłabym nawet teraz, po całkowitym objedzeniu się kluskami ziemniaczanymi :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda obłędnie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kiedys robilam podobny (tylko bez orzeszków) sernik na wielkanoc i byl przepyszny :) Twoj wyglada oblednie,wiec i pewnie tak smakuje/ował ! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudowny sernik, aż miło popatrzeć w moinitor, chociaż wolałabym zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Serniki uwielbiam, a taki kajmakowy to moje marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jednym słowem niebo w gebie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Piekłam niedawno podobny - genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Oj kusi taki serniczek, kusi...:)

    OdpowiedzUsuń