wtorek, 13 sierpnia 2013

Lekka paella z kurczakiem, cukinią i ziołami

Oduczyłam się jedzenia obiadów. Spędzanie 10 godzin prawie każdego dnia w kuchni naprawdę może zniechęcić do jedzenia. W ciągu tych wakacji może dwa razy zdarzyło mi się ugotować obiad, dzisiaj jest to już szalony trzeci raz, kiedy przygotowuję coś w domu. Z niecierpliwością czekam na wrzesień, po raz pierwszy w życiu. Paranoja.


Składniki: (4 porcje)
2 torebki ryżu,
2 pojedyncze piersi z kurczaka,
1/2 czerwonej papryki,
1/2 średniej cukinii,
1 puszka krojonych pomidorów,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1/2 cebuli,
olej rzepakowy do smażenia,
po 1/2 łyżeczki curry, słodkiej papryki i ostrej papryki,
po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano,
sól, pieprz.

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Filety z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Cebulę posiekać w drobne piórka, paprykę w paski, cukinię w ćwiartki.  Dodać cebulkę, paprykę i cukinię do kurczaka. Chwilę smażyć, aż warzywa lekko zmiękną. Dodać pomidory razem ze zalewą i koncentrat. Wymieszać i doprawić. Wsypać ryż, zamieszać. Doprawić solą i pieprzem. 


10 komentarzy:

  1. ty nie gotujesz, a ja za to po pracy marzę o szybkim i dobrym obiedzie więc często coś robię:)
    pyszny!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja myślę, że w każdej sytuacji da się znaleźć jakiś plus. Odpoczniesz od robienia obiadów dla siebie, później ze zdwojoną energią na nowo odkryjesz jakie to miłe i zajmujące, ale tak pozytywnie zajmujące:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowanie w domu sprawia mi przyjemność cały czas na szczęście, tylko czasu brak... :)

      Usuń
  3. chyba się skuszę i przygotuję ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajna propozycja obiadowa ;) lubię takie dania! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste, ale z pewnością pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jutro wypróbuję, już mam wszystkie składniki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mogę śmiało powiedzieć - PYCHA!! Bardzo prosta i baaaardzo smaczna! :) W innych porach roku, czym można zastąpić cukinię, żeby była tak samo pyszna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może zielonym ogórkiem, choć na pewno w jakimś stopniu zmieni smak :)

      Usuń
  8. bardzo dziękuję! smacznie :) Alla

    OdpowiedzUsuń