środa, 24 lipca 2013

Razowe ciasteczka czekoladowe XL

Udało się! W poniedziałek zdałam egzamin na prawo jazdy :) Podejście numer jeden, całe szczęście pierwsze i ostatnie. Teraz czas, który poświęcałam na rozwiązywanie testów mogę przeznaczyć choćby na pieczenie ciastek. Ta opcja podoba mi się znacznie bardziej. Dawno nie piekłam ciasteczek czekoladowych, a już nigdy tak bardzo czekoladowych, jak te, na które podaję przepis w dzisiejszym poście. Znalazłam go u Doroty. Ciasteczka są kruche, słodkie i naprawdę baaaaaaaardzo czekoladowe. Tym razem postawiłam na wersję XL. Po zjedzeniu dwóch takich ciastek nawet ja spasowałam :) 


Składniki: (18 bardzo dużych ciastek/ok. 25-30 mniejszych)
1 jajko,
3/4 szklanki cukru trzcinowego,
70 g roztopionego masła,
150 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej,
1/2 szklanki razowej mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,e
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego,
100-150 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady

Jajko roztrzepać z cukrem. Dodać przestudzone masło i wymieszać. Dosypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Wymieszać. Dodać roztopioną lekko przestudzoną czekoladę, zamieszać. Wsypać posiekaną czekoladę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nabierać łyżką (1 łyżka stołowa = 1 ciastko), uformować kulkę, lekko spłaszczyć dłonią, przełożyć na blaszkę i spłaszczyć palcami. Układać w dużych odległościach. Piec ok. 12 min. w 180°C z termoobiegiem. Po upieczeniu odczekać chwilę, aż ciastka stwardnieją, następnie przełożyć na kratkę i wystudzić.

Miłego dnia! :)

17 komentarzy:

  1. Gratuluję zdanego prawka :) Niewielu osobom udaje się za pierwszym razem.
    Takie ciacha są idealne na słodkie uczczenie takiego sukcesu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki. brakuje odnośnika do bloga Doroty....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, zapomniałam o tym napisać, a robię to zawsze, kiedy wykorzystuję czyiś przepis. Dziękuję za uwagę, pozdrawiam!

      Usuń
  3. Widzialam juz taki przepis na Moje Wypieki...a zrodło chyba nie jest podane :/ ?
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. gratuluję zdania !!
    takie duże ciacha idealne do mleczka *-* pycha !! i całkiem zdrowe ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. czym można zastąpić cukier trzcinowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukrem brązowym lub zwykłym ostatecznie :) W przypadku zwykłego użyłabym 2/3 szklanki :)

      Usuń
  6. Za pierwszym razem? No to szacun! Witaj w świecie kierowców! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szacun wreszcie przekonałam brata do ciasteczek XD

    OdpowiedzUsuń
  8. jedno ciasteczko i jestem w niebie!:D achhhh boskiee

    OdpowiedzUsuń
  9. Super :) Umieściłam przepis ten na moim blogu do postu z ciachami *u* Oczywiście podałam stronę skąd jest ten przepis i poleciłam, bo jak tu nie polecić tak super strony z świetnymi przepisami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a czy można dodać mąkę pszenną ? :)

    OdpowiedzUsuń