Już od zeszłego roku nosiłam się z zamiarem przygotowania dżemu bez dodatku fixów i innych tego typu wynalazków. W tym roku zamiar ten wprowadziłam w czyn. I choć taki dżem jest odrobinę bardziej pracochłonny, warto go przygotować i wyeliminować zbędne sztuczne produkty.
Składniki:
1 kg truskawek,
3/4 szklanki cukru
Truskawki umyć i odszypułkować. W dużym garnku zasypać owoce cukrem. Odstawić na 2 godziny. Wymieszać i gotować ok. 2h na małym ogniu. Odstawić na całą noc. Kolejnego dnia gotować jeszcze godzinę. Dżem powinien zgęstnieć (zgęstnieje jeszcze później, kiedy zamkniecie go w słoiczkach).W zależności od tego, jakiej wielkości owoce lubicie, truskawki należy lekko rozdusić lub pozostawić we wcześniejszej postaci. Jeszcze gorący dżem przelać do słoiczków, szybko i szczelnie zamknąć, obrócić wieczkiem do dołu. Dżem przechowywać w chłodnym miejscu bez dostępu do światła.
Ja w tym roku też po raz pierwszy robiłam naturalny dżem truskawkowy :) Jak już się samemu robić, lepiej pozbawić go typowo sklepowych dodatków :)
OdpowiedzUsuńo, bez ulepszaczy! taki najsmaczniejszy :]
OdpowiedzUsuńprzez dżem-fixy wszystkie dżemy smakują na jedno kopyto.
Domowy dżemik zawsze spoko, a truskawkowy to dopiero :)
OdpowiedzUsuńJestem w trakcie robienia domowego dżemu z truskawek, ale z przepisu MW. Gotuję go już drugi dzień i mam problem, bo wydaje mi sie baaardzo słodki (w przepisu było, żeby na 1kg truskawek dać 300g cukru, ja dałam 400g na 2kg). Czy wiesz co mogę zrobić, żeby nie był taki słodki? Proszę o radę :)
OdpowiedzUsuńJa bym dodała sok z całej cytryny :)
UsuńNiby tak, tylko to odrobinę zmieni smak dżemu
UsuńMoja jedyna rada, to np. dogotowanie kolejnego kg truskawek, ale już bez cukru i dorzucenie ich do dżemu z cukrem :)
OdpowiedzUsuńTeż robię domowy dżem, ale zwykle z porzeczek, bo mają w sobie naturalne substancje zagęszczające :)
OdpowiedzUsuńTwój truskawkowy wygląda ekstra :)
Pozdrawiam :)
Dzięki :*
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ładnie ^^ Ja jednak za takimi nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńTakie domowe rozpaćkane dżemiki są najlepsze!:) Zrobię jakiś słoiczek, albo i kilka(naście), z pewnością.
OdpowiedzUsuńDżem truskawkowy - najlepszy jaki może być! :D
OdpowiedzUsuńdomowe przetwory najlepsze i najzdrowsze ;)
OdpowiedzUsuńchyba jutro pójdę po kg truskawek i zrobię... :D domowe, najlepsze! szkoda, że te sklepowe muszą mieć tyle chemii, bo człowiek przecież nie ma czasu wszystkiego robić samemu, ale smak domowego, a sklepowego to niebo, a ziemia. szkoda. z kilograma wychodzi jeden taki mały słoiczek?
OdpowiedzUsuńZ kilograma wyszło mi 3,5 słoiczka dżemu :) No pewnie, domowe są znacznie lepsze i nieporównywalnie zdrowsze :)
UsuńCrispy, mam jeszcze takie pytanie: Czy taki dżem wytrzyma do zimy? Czy raczej trzeba go będzie jakoś specjalnie pasteryzować?
UsuńWystarczy, że po zamknięciu słoiczka (zaraz do przelaniu dżemu), obrócisz go nakrętką do dołu i tak będzie stał aż do wystygnięcia. Pozdrawiam! :)
UsuńUwielbiam, dżem truskawkowy ! i najlepsze są własnej roboty !
OdpowiedzUsuńŚwietny post :)
Właśnie zostałam namówiona na własnoręcznie zrobiony pierwszy w życiu dżem :) Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie,
diabelnieanielska.blogspot.com