środa, 23 stycznia 2013

Waniliowo-jogurtowe pancakes pieczone z bananem


Ostatnie jogurtowe pancakes czekoladowe na nowo pobudziły moją miłość do amerykańskich placuszków. Odrobinę znudzona naleśnikami francuskimi, chętniej przygotowuję wszystkim znane pancakes. Eksperymentuję, dodaję nowe składniki, zmieniam proporcje... I za każdym razem dochodzę do wniosku, że upiekłam właśnie najlepsze naleśniki, jakie kiedykolwiek jadłam. Można zwariować. Tak samo było i tym razem. Placuszki są puszyste, a dzięki dodatkowi banana słodkie. 


Na domiar złego, mam przed oczami wizję powrotu do szkoły. Kończą się moje ferie. Skończą się też dobre śniadania na rzecz tych, których przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu. Skończy się nałogowe zjadanie pancakes. Zacznie się nałogowe picie kawy. 


Składniki: (10 placuszków)
1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej,
1/4 szklanki mleka,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
1 jajko,
1/2 łyżeczki oleju rzepakowego,
1 łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli,
1 dojrzały banan

Wszystkie składniki z wyjątkiem banana zmiksować. Odstawić ciasto na 5 min. W tym czasie rozgrzać patelnię (najlepiej nieprzywierającą). Placuszki smażyć bez dodatku tłuszczu. Za pomocą łyżki formować na patelni małe placuszki (1 łyżka ciasta = 1 naleśnik). Kiedy ciasto lekko się zetnie, na każdym naleśniku ułożyć kilka plasterków banana. Smażyć jeszcze chwilę, po czym obrócić na drugą stronę i piec, aż się zarumienią. Podawać z jogurtem naturalnym.

Smacznego! :)


19 komentarzy:

  1. Porywam ten cudowny stosik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z bananem placuchy są najlepsze!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! uwielbiam je, smaka zaś robisz!;p

    OdpowiedzUsuń
  4. też tak mam z placuszkami - co jedne, to lepsze:D

    OdpowiedzUsuń
  5. mniaaam!
    góra pysznych placków na śniadanie, pycha :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Porywam placuszki :) Wyszły Ci idealne

    OdpowiedzUsuń
  7. że mi nigdy takie ładne nie wychodzą...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. już sobie wyobrażam jak mogą smakować.. pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  9. są cudowne! :) przepiękne i takie... kochane ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszna górka placuchów , mniam *-*

    OdpowiedzUsuń
  11. Pankejki kocham! mogłabym je jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm ale pyszności, bardzo lubię pancakes, z banannami będą o wiele lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam naleśniki oraz pancakes i na pewno wypróbuję powyższy przepis. W domu najczęściej używam do ich przyrządzenia miksera kuchennego, który kupiłam nie dawno na https://duka.com/pl/agd/miksery. Znacznie skraca to czas przygotowania samego ciasta naleśnikowego. Takie zmiksowane ciasto ma zawsze idealną, gładką konsystencję.

    OdpowiedzUsuń