wtorek, 29 stycznia 2013

Mini pizza: pyszna i zdrowa

Przetrwanie wtorku i dwóch godzin wychowania fizycznego staje się zdecydowanie łatwiejsze, kiedy ma się przed oczami perspektywę zjedzenia pizzy na obiad. Wielki powrót do szkoły po dwutygodniowej przerwie zaliczony, choć nie należał do łatwych. Beznadziejna sprawa. Pocieszający jest fakt, że trzy dni dzielą mnie od kolejnej przerwy, krótkiej, bo krótkiej, ale jakie to ma znaczenie.


To już druga i z pewnością nie ostatnia zdrowa pizza, na jaką podaję przepis. Uwielbiam tę pizzę i mogłabym jeść ją każdego dnia, gdyby nie istnienie pancakes, którym również nie potrafię się oprzeć. Taka pizza, to niezłe pole do popisu - można dodać do niej wszystko, na co tylko ma się ochotę. Głównym składnikiem mojej mini pizzy są brokuły. Dodawaliście je już kiedyś do pizzy? Jeśli nie, spróbujcie koniecznie!


Składniki: (1 mini pizza o średnicy ok. 20 cm)
Ciasto:
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
1/4 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka suszonych drożdży,
1/2 łyżeczki soli morskiej,
3/4 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
4 łyżki ciepłej wody

W misce wymieszać mąkę, drożdże i sól. Dodać oliwę, jogurt i wodę. Wyrobić ciasto, uformować kulę, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 45-60 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blat podsypać mąką, rozwałkować cienko ciasto i zawinąć brzegi. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Nadzienie:
kilka różyczek brokuła (mrożony należy wcześniej rozmrozić),
1/4 czerwonej papryki,
1/2 pora,
1/2 kulki mozzarelli,
1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin,
1 łyżeczka oregano.

Paprykę pokroić w plasterki, posiekać por i podsmażyć chwilę na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Przełożyć na ciasto, dodać różyczki brokuła przecięte na pół. Posypać mozzarellą i oregano. Piec ok. 12-15 min. w 220°C.

Smacznego!


Kolejne małe wyróżnienie na MojeGotowanie.pl! Tym razem za owsiane trufelki :)



20 komentarzy:

  1. Jadłam pizze z brokułami i posmakowała mi :D Takie pełne warzyw są najlepsze ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy patent z tym jogurtem ;) Mam w planach urlop od tego weekendu więc będę testować na moich chłopaku Twoje przepisy. Dam znac jak mi idzie! :)

    P.S. Zagłosowałam!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na wiadomość! :) I BARDZO, BARDZO DZIĘKUJĘ! :):):)

      Usuń
  3. Agatka jaka pizza!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta pizza jest piękna, taka kolorowa. Tematycznie idealnie nadaję się do mojego konkursu na blogu:) Zapraszam do wzięcia udziału! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka pizza to zdecydowanie dobry powód na to, aby wyczekiwać powrotu do domu ;))
    Przypomniałaś mi, że mam zamrożoną kulkę ciasta akurat na taką porcję, czas zajrzeć do zamrażarki ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny pomysł na obiad:) smaczny i zdrowy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. aaaaa pizza! w dodatku zdrowa! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie zdrowe wersje pizzy! pysznie, zdrowo, kolorowo, idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. z brokułem jeszcze nie jadłam, ale skoro polecasz, to trzeba w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak kiedyś zrobiłam z mąką razową w domu pizze to usłyszałam "chleb z dodatkami?"-od tamtej pory mi zabronili:(
    A brokuły na pizzy są genialne, tylko, że smakują mi te z pizzerii, bo jak ja dam to dziwne wychodzą:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę? To była pizza wyłącznie na mące razowej? Jak odpowiednie proporcje razowej i pszennej, to jest nawet lepsza od tej upieczonej na samej pszennej :)

      Usuń
  11. cudna pizza z przyjemnością bym się taką poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale bym zjadła taką pizzuchę! Wieczory są idealne na jej pochłanianie ;)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Gratuluję wyróżnienia :) Uwielbiam brokuły, ale jeszcze nie jadłam pizzy z nimi. Czas to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda tak smakowicie, że chciałabym ją wyciągnąć z monitora;)

    OdpowiedzUsuń
  15. RADZĘ NIE DODAWAĆ WODY DO CIASTA! Ja dodałam :(. Ciasto było mega ciągnące się, potrzebowało ok 3-4 łyżek mąki, żeby uzyskać odpowiednią konstystencję :/. Teraz się grzeje, zobaczymy, co będzie dalej ;).

    OdpowiedzUsuń
  16. Pizza wyszła super (oczywiście po dodaniu ok 3-4 łyżek mąki, o czym wspomniałam w powyższym komentarzu ;)). Polecam dodać jeszcze łyżeczkę cukru ;)

    OdpowiedzUsuń