wtorek, 27 sierpnia 2013

Kokosowe tartaletki z truskawką i maliną

Małymi krokami kończy się sezon na owoce lata, kończą się i więc owocowe wypieki. Ubolewam nad tym niemiłosiernie, bo przez kolejny rok będę te wszystkie słodkości mogła oglądać wyłącznie na zdjęciach. Ale przecież jesień też ma swoje uroki, ruszy hurtowa produkacja szarlotek, pycha. Dzisiaj jednak zostaję w temacie owoców letnich, które dodałam do moich tartaletek. W roli głównej truskawka i malina. 





Składniki: (5 tartaletek)
350 g mąki pszennej,
70 g cukru pudru,
4 łyżki wiórków kokosowych zmielonych w blenderze,
120 g masła,
żółtko,
3 płaskie łyżki śmietany 12%,
200 g malin,
kilka truskawek

Mąkę i cukier puder przesiać. Wymieszać ze zmielonymi wiórkami kokosowymi. Posiekać z masłem tak, aby powstało coś w rodzaju kruszonki. Dodać żółtko, wymieszać. Następnie dodać śmietanę, połączyć składniki, by powstało ciasto. Ciasto podzielić na 6 części (jedna z nich może być odrobinę większa). 5 części ciastka rozwałkować i wyłożyć foremki do tartaletek wysmarowanych masłem. Ponakłuwać ciasto. Ułożyć owoce. Największą część rozwałkować i pokroić na niezbyt grube paski (po 5 na każdą tartaletkę), ułożyć na owocach. Piec ok. 18-20 min. w 170 st. z termoobieiem.   


10 komentarzy:

  1. są piękne! też będzie mi brakować tych wszystkich, wspaniałych owoców.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarteletki z owocami :) idealne połączenie kruchego ciasta z miękkimi i słodkimi owocami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm apetyczne. Idealny letni deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mega apetyczne, oszaleję zaraz, mniam))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ślicznie wyglądają! Mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kolejny twój pyszny przepis, który mnie zachwyca! malinki i truskawki to zdecydowanie pyszne dodatki do takich kruchych tartaletek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mammmmmmooooooooo wyglądają jak z najlepszej cukierni:) idealne tarteletki:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jednym z pierwszych zakupów na moją nową kuchnię będa foremki do tart i tartaletek, wypieki wyglądają tak ładnie..
    Hurtowa produkcja szarlotek jakoś przesadnie mnie nie cieszy, ale jesień i zima to kuchenne wyzwanie, zrobienie ciasta bez sezonowych owoców dla niektórych jest trudne, ale jest cała fura możliwości!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Trzeba korzystać dopóki jeszcze możemy ;) Pięknie wyglądają.. <3

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają cudownie! :) super blog, będę tu często zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń