Do upieczenia tego ciasta zainspirowały mnie muffinki, jakie przygotowałam przy okazji akcji charytatywnej organizowanej w ciągu ostatnich dni w mojej szkole. Klasyczne czekoladowe i waniliowe babeczki z powidłami i dżemem wiśniowym okazały się strzałem w dziesiątkę. Po muffinkach nie zostało ani śladu, a nam udało się zebrać pieniądze, które zostaną przeznaczone na rehabilitację Zuzi. Oby więcej takich akcji! :)
Czekoladę lubi chyba każdy, dlatego jestem pewna, że moje ciasto posmakuje każdemu, kto jak ja, nie wyobraża sobie bez niej życia. Ekspresowo znikające, pyszne i wilgotne ciasto. W ramach ostrzeżenia - poczekajcie, aż wystygnie (ciężko wytrzymać, ale gorący dżem, czy powidła potrafią narobić sporo szkód, sama się o tym przekonałam) :)
Składniki: (blaszka 25 x 45 cm)
2 3/4 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
1,5 czubatej łyżki ciemnego kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
3 jajka,
3/4 szklanki oleju roślinnego,
1/3 szklanki mleka,
1 słoiczek (min. 300 g) powideł lub dżemu wiśniowego.
Wszystkie składniki z wyjątkiem powideł/dżemu zmiksować. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na łyżeczkę nabrać powidła/dżem, robić wgłębienia w cieście (im więcej, tym lepiej) i zostawiać w nich nadzienie. Za pomocą łyżki delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta. Piec w 180°C ok. 35 min (z termoobiegiem). Wystudzić i oblać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
80 g masła,
1,5-2 łyżki ciemnego kakao,
1 łyżka cukru,
3 łyżki mleka.
W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier. Mieszać i podgrzewać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Dodać mleko, pomieszać, chwilkę podgrzewać cały czas mieszając. Gotową polewę wylać na ciasto.
Mmmm to jest coś :)
OdpowiedzUsuńwow ,ale czekoladowe - pewnie bardzo słodziutkie ciacho ;d wygląda obłędnie !
OdpowiedzUsuńkurcze super smacznie wyglada:))
OdpowiedzUsuńMmm, super, coś co bym zjadła. Szkoda, że u mnie w domu ostatnio bunt na ciasta :)
OdpowiedzUsuńojej, jest bardzo ciekawe. podoba mi się!
OdpowiedzUsuńprzez nadzienie jest takie wilgotne :]
ciasto wygląda ma mega czekoladowe, pycha:)
OdpowiedzUsuńsam wygląd zachwyca, a co dopiero smak... :)
OdpowiedzUsuńu mnie w szkole też często organizowane są takie akcje, uważam to za bardzo dobry pomysł! korzyść jest podwójna :)
Mega czekoladowa przyjemnosć :)
OdpowiedzUsuńZaczęło się w tłusty czwartek - na blogach królowały pączki, wczoraj wszechobecna była pizza, a dzisiaj, nie wiedzieć, czemu, wszędzie trafiam na czekoladowe ciasta. :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie. :)
aaah porywam kawałek... to ciasto się po prostu na mnie patrzy
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńJutro znowu masz okazje by pomóc Maleńka ;*
OdpowiedzUsuńMuffinki na jutro już upieczone :)
Usuńjakiej wielkości była blaszka?
OdpowiedzUsuń25 x 45 cm :)
Usuńno właśnie, jakie wymiary blaszki bo DUŻA to za mało powiedziane ;)
OdpowiedzUsuńjak wyżej :) właśnie zapisałam wymiary blaszki w przepisie :)
Usuństrasznie suche wyszlo , prócz miejsc z dzemem. ;/ skladniki wszystkie naraz nalezy wsypac i miksowac czy po kolei ?
OdpowiedzUsuńWszystko razem. Być może ciasto było zbyt długo pieczone.
Usuńpiekło się krócej niż 35 minut jak w przepisie, nie wiem dlaczego tak wyszło ;< moze sprobuje jeszcze raz.
Usuńono powinno wyjsc mokre ?
UsuńTo ciasto z tego przepisu jest nie do zmiksowania Malo co nie popsulam miksera.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTakie ciasta zawsze wywołują uśmiech na mojej twarzy, uwielbiam! Jestem czekomaniaczką i często piekę więc obowiązkowo zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ MOje czekoladowe wypieki cieszą się ogromnym powodzeniem wśród rodziny i najbliższych.
OdpowiedzUsuńCoś nie tak z tą polewą,dwa razy mi się zwarzyła
OdpowiedzUsuńSłaby przepis. Ciasto wychodzi suche i prawie wcale nie rośnie. Nie polecam
OdpowiedzUsuń