środa, 2 stycznia 2013

Hiszpańska paella z Gwinei Równikowej

Przepis na hiszpańską paellę z Gwinei Równikowej zaintrygował mnie do tego stopnia, że kiedy tylko zobaczyłam go u Panny Malwiny, postanowiłam go wypróbować. Z hiszpańską kuchnią spotykam się po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Oryginalną paellę przygotowuje się z szafranem, więc jeśli tylko go posiadacie, skorzystajcie z niego. Paella ma zaskakujący smak, którego nie znałam nigdy wcześniej, a który od razu przypadł mi go gustu. Świetnie smakuje zarówno podawana na zimno, jak i na ciepło, choć ja preferuję raczej ciepłe posiłki. Jedyną zmianą, jaką tutaj wprowadzam jest rodzaj ryżu - ja wybrałam ryż brązowy zamiast długoziarnistego, który podobno nie pochłania odpowiednio soków i aromatów. Zmniejszyłam też minimalnie ilość czerwonej papryki.




Składniki:
2 piersi z kurczaka,
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
2 woreczki brązowego ryżu,
250 ml bulionu warzywnego (może być z kostki),
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
1/4 łyżeczki kurkumy,
1/3 łyżeczki curry,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1 puszka pomidorów z puszki (razem z zalewą),
2/3 szklanki passaty pomidorowej,
mała puszka czerwonej fasoli lub 1/2 normalnej puszki,
1 mała czerwona papryka,
sól, pieprz.

Kurczaka pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Kiedy się lekko zarumieni, odstawić. Woreczki z brązowym ryżem zanurzyć we wrzątku i gotować 10 min. (jeśli używacie ryżu białego, pominąć ten krok - ryż brązowy potrzebuje długiego czasu gotowania)   Na patelni podsmażyć posiekany czosnek i cebulę. Dodać paprykę i chwilę smażyć, aż zmięknie. Dodać wcześniej podgotowany ryż, zalać bulionem i gotować ok. 5 min., aż ryż wchłonie wodę. Dodać kurczaka, pomidory i passatę. Wymieszać. Doprawić. Dodać opłukaną fasolę. Podgrzewać jeszcze chwilę, doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. lubię takie dania:) pyszne, aromatyczne i rozgrzewające:D

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany, musi być wyborne....;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię hiszpańską kuchnię :) Paella wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama uwielbia kurczaka. Pewnie jej przyrządzę to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam paellę, w Hiszpanii jadłam najlepszą w życiu :) A Twoj przepis wyborny, wszystko mam w domu więc chyba zrobię jutro na obiad;)

    OdpowiedzUsuń