poniedziałek, 24 grudnia 2012

Sernik orzechowy (najlepszy!)

Serniki piekę zwykle na specjalne okazje. Uwielbiam je, a odkąd spróbowałam sernika kajmakowego, często zdarzało mi się powtarzać ten przepis. Na święta postanowiłam upiec coś nowego. Z pomocą przyszła mi Dorota i jej przepis na orzechowy sernik. Kilka drobnych zmian i świąteczny sernik gotowy. Kremowy, z pyszną orzechową masą z dodatkiem golden syrup'u. Mój numer jeden na liście ulubionych serników. To właśnie na potrzeby tego sernika przygotowałam złocisty syrop z ostatniego przepisu. 





Spód:
1 3/4 szklanki pokruszonych ciasteczek digestive (ewentualnie herbatników),
1/4 szklanki rozpuszczonego masła

Pokruszone ciasteczka wymieszać z rozpuszczonym masłem. Równomiernie rozłożyć na dnie tortownicy wyłożonym papierem do pieczenia. Piec 6 min. w 175°C.

Masa orzechowa:
1/3 szklanki rozpuszczonego masła,
1 łyżka cukru trzcinowego,
2/3 szklanki golden syrup'u,
1 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
2 jajka,
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, podgrzewać na małym ogniu ok. 8 min. Przełożyć na podpieczony spód.

Masa serowa:
800 g sera trzykrotnie mielonego,
1 szklanka cukru trzcinowego,
2 kopiaste łyżki mąki,
4 jajka,
2/3 szklanki kremówki,
1,5 łyżeczki cukru wanilinowego

Ser zmiksować z cukrem, dodać mąkę i stopniowo po jednym jajku. Zmiksować, a następnie dodać kremówkę i cukier wanilinowy. Ponownie zmiksować. Przelać na masę orzechową. Piec 1 h 15 min. w 175°C . Jeśli sernik zbyt szybko zacznie się rumienić, przykryć folią aluminiową. Wystudzić (najlepiej w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach).

Polewa czekoladowa:
1 łyżka masła,
4 łyżki mleka, 
2 paski gorzkiej czekolady,
2 łyżeczki ciemnego kakao.

Masło rozpuścić z mlekiem, dodać czekoladę, a kiedy się rozpuści, wsypać kakao. Dokładnie wymieszać. Polać sernik, posypać posiekanymi orzechami włoskimi. 

Przechowywać w lodówce, przynajmniej 4-5 h. Na chwilę przed podaniem przechowywać w temp. pokojowej.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Cudny serniczek :) Upiekłam na Święta kajmakowy z Twojego przepisu, jest boski! :)

    Wesołych Świąt :* ciepłych, rodzinnych, i oczywiście mnóstwa prezentów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie :)

    Wesołych świąt kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik z orzechami - rozplywam się !
    wesołych świat <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie, a i pewnie tak smakuje :) Podbiłby chyba każdy wigilijny stół ;)

    Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zabieram całą blachęod razu! Wesołych Świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. To jasne, że sernik orzechowy musi być najlepszy! :-)
    Spokojnych, rodzinnych, pięknych Świąt! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. JA serniki piekę za każdym razem kiedy moja siostra, mama lub ja go sobie zażyczymy, czyli dosć często... Uwielbiamy jea taki z orzechami musi być wspaniały..... Uwielbiam serniki i orzechy, więc to połączenie idealne ^_^

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo Twój sernik wygląda na dokładnie taki sam, jaki robiła moja babcia! Tego smaku nie da się zapomnieć:) A przy okazji Życzę Ci radosnych, przecudownych Świąt i słodkiego calusieńkiego 2013roku !

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik to już tradycja:)
    Wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo matko *.* całe święta marzę o serniku, jednak nikt nie skusił się na jego przygotowanie.. jak tylko sklepy będą ponownie otwarte, uzupełniam zapasy i biorę się za Twój przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  11. ja bym tylko zamieniła te orzechy na laskowce i dla mnie byłby boski. :D

    OdpowiedzUsuń