Resztki sera i masy krówkowej pozostałej po serniku warto wykorzystać do przygotowania miniserniczków. Orzechowo-herbatnikowy spód, kajmakowo-kakaowa masa serowa, a na wierzchu odrobina kajkamu i prażonych migdałów. Szybki sposób na przepyszny deser, który na długo pozostanie w Waszej pamięci :) Przepis dodaję do zakładki "Boże Narodzenie", myślę, że te serniczki sprawdzą się idealnie na Waszych wigilijnych stołach :)
Składniki: (ok.18 serniczków)
Spody:
100 g orzeszków ziemnych (solone/prażone lub pół na pół),
80 g herbatników,
35 g masła,
1 łyżka cukru,
Masa serowa:
350 g sera trzykrotnie mielonego,
240 g kakaowej masy krówkowej,
1/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,1 kopiasta łyżka mąki pszennej,
1 białko,
Wierzch:
150 g kakaowej masy krówkowej,
2 łyżki mleka,
uprażone migdały.
Wykonanie:
Spody: Masło utrzeć z cukrem. Wałkiem wstępnie rozdrobnić orzechy i herbatniki. Do blendera dodać utarte masło i rozdrobnione orzechy oraz herbatniki. Zblendować. Mieszankę przesypać do blachy do pieczenia muffin wyłożonej papilotkami* (2 łyżeczki/jedna foremka). Spody podpiec w piekarniku nagrzanym do 190°C (ok. 8 min.)
* jeżeli nie użyjecie formy do pieczenia muffin, serniczki mogą zbyt mocno rozejść się na boki; można upiec je w silikonowych foremkach lub bardzo sztywnych papilotkach
* jeżeli nie użyjecie formy do pieczenia muffin, serniczki mogą zbyt mocno rozejść się na boki; można upiec je w silikonowych foremkach lub bardzo sztywnych papilotkach
Masa serowa: Wszystkie składniki zmiksować. Masę wyłożyć na podpieczone spody (2 łyżeczki/1 spód). Serniczki włożyć do piekarnika i dopiero w tym momencie zmniejszyć temp. do 120°C. Piec ok. 30 min. z termoobiegiem. Wystudzić.
Polewa: W rondelku podgrzać masę, a następnie zrobić nią wzorki na wystudzonych serniczkach. Posypać uprażonymi migdałami (8 min/190°C).
Serniczki schłodzić w lodówce.
Smacznego!
WSPANIAŁE.... :) Pięknie wyglądają
OdpowiedzUsuńŚliczne :)
OdpowiedzUsuńKajmak w serniczkach - to się nazywa niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie.
Śliczne! Uwielbiam takie małe cudeńka :))
OdpowiedzUsuńmm ale słodkie ! wyglądają smacznie ;d
OdpowiedzUsuńuwielbiam te smaki ! :)
OdpowiedzUsuńO matko *.* ale słodkie maleństwa :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności:)
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie:)
OdpowiedzUsuńcudowne słodziaki:)
OdpowiedzUsuńMm moje smaki :)
OdpowiedzUsuńwpadając do ciebie zawsze natrafiam na takie cudeńka:) aż ślinka cieknie, pyszności!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
rzeczywiście, wersja jest bardzo zdrowa - przede wszystkim bardzo dużo błonnika ! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Świetne! :)
OdpowiedzUsuńCzy masę krówkową można zastąpić mlekiem słodzonym gotowanym z Gostynia? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, z tym, że moja masa krówkowa była o smaku kakaowym.
Usuń