Kiedy byłam mała, od kokosu trzymałam się z dala. Aż do momentu, kiedy spróbowałam popularnego kokosowego batonika. Od tego czasu stał się jednym z tych, po które sięgam najchętniej. Dzisiaj przedstawiam Wam go w wersji ciasta. Masa kokosowa naprawdę przypomina w smaku Bounty, możliwe, że jest nawet lepsza. Dowodem na to jest fakt, że zanim masa zdążyła wystygnąć, jej znaczna część zniknęła. Bounty jest jednym z tych ciast, do którego będę chętnie wracać :)
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
5 jaj,
3/4 szklanki cukru,
3 łyżki mąki,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki ciemnego kakao.
Masa kokosowa:
1/2 litra mleka,
1/2 szklanki cukru,
20 dag masła,
25 dag wiórek kokosowych,
cukier waniliowy
Polewa:
4 łyżki masła,
4 łyżki mleka,
4 łyżki cukru,
4 łyżki ciemnego kakao.
Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Ubitą pianę wymieszać z żółtkami. Mąki i kakao przesiać z proszkiem do pieczenia. Wszystko dodać do piany. Piec na papierze do pieczenia ok. 30 min. w 175°C.
Masa: Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać wiórki kokosowe i gotować ok. 20-25 min., aż masa zgęstnieje. Wystudzoną masę zmiksować z miękkim masłem pokrojonym kawałki. Masę przełożyć na biszkopt.
Polewa: Masło rozpuścić z mlekiem i cukrem. Dodać kakao i cały czas mieszać, aby nie powstały grudki.
Smacznego!
oj kokos , czekolada jak pysznie ! ten baton był kiedyś moim ulubionym ;p teraz już nie jem słodyczy ,ale wiem ,ze te ciacho to poezja ;d
OdpowiedzUsuńMm, wygląda pysznie. Też nie byłam fanką kokosu, chociaż teraz go lubię. Ale smaku bounty nie kojarzę, bo batonów unikam..
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiałam bounty ;) Nigdy nie jadłam takiego ciasta, ale jedno trzeba powiedzieć - wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńLubię to ciastko chociaż za kokosem nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńkokos uwielbiam, więc propozycja akurat dla mnie :)
OdpowiedzUsuńkocham wszystko co kokosowe, więc zjadłabym chyba z pół blachy tego ciasta:D zdecydowanie do zrobienia!
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio, nie pytaj ile pochłonęłam na raz. Pycha;)
OdpowiedzUsuńczy do masy można by też dodać trochę mleczka kokosowego ?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :) Tylko trzeba wtedy zmniejszyć ilość zwykłego mleka :) Koniecznie napisz, jak się udał! :)
Usuńzapisuję, przeczuwam, że smakuje obłędnie!
OdpowiedzUsuńZapewniam, że tak właśnie jest :)
Usuńjeju ale mi narobiłaś smaka:) boskie ciacho
OdpowiedzUsuńZjadłabym sobie kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar miała blaszka, w której piekłaś ciasto? Wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuń25 x 40 cm :) Śmiało można upiec w mniejszej, będzie przynajmniej wyższy :)
UsuńA ja z tym batonikiem i kokosem miałam tak, że trzymałam się od takich smaków jak najdalej :D Ale w końcu pokochałam i to tak na całego :D I teraz zjadłabym kawałek tego kokosowego cuda <3
OdpowiedzUsuńjedno z tych ulubionych i nawet prostych:)
OdpowiedzUsuńO mamo, ale narobiłaś mi smaka. ;)
OdpowiedzUsuńW przepisie na biszkopt jest napisane "3 łyżki mąki" - chodzi o tortową, tak? I jakie masło najlepiej kupić? ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMąka pszenna lub tortowa, wszystko jedno, jakiej użyjesz :) Ja użyłam pszennej. Dobre masło zawiera min. 82% tłuszczu i takie polecam :)
UsuńHej.Mam do was taka prośbę. Prowadzę bloga kulinarnego,ale nie takiego zwykłego. Założyłam blog kulinarny też po to,żeby wyjść z Pro Any.
OdpowiedzUsuńLicze,że wpadniecie do mnie i będziecie mnie wspierać ;)
To adres mojego bloga- http://lekko-pysznie-i-zdrowo.blogspot.de
Czego mogłam dodać za mało, jeżeli masa niezgęstniała?
OdpowiedzUsuńja dodałam budyń waniliowy
UsuńZa mało wiórek lub za dużo mleka.
OdpowiedzUsuńWprowadzam małą zmianę w przepisie. Zauważyłam, że masa lepiej tężeje, jeśli masło doda się do wystudzonej masy. Ale myślę, że to nie była przyczyna tego, że Twoja masa nie stężała. Może za krótko ją gotowałaś?
UsuńRobiłam i wyszedł pyszny ;)
OdpowiedzUsuńBy the way, kocham twój blog, wypróbowałam naprawdę sporo przepisów i żaden mnie jeszcze nie zawiódł. :)
Nawet nie wiesz, jak bardzo cieszą mnie takie słowa :) Dziękuję! Mam nadzieję, że kolejne przepisy również Cię nie zawiodą :) Pozdrawiam serdecznie! :)
UsuńNiestety robiam cisto wszystkie skladniki dodalam i zrobilam jak w przepisie,gdy alarm zadzwonil ze ciasto gotowe sprawdzam delikatnie czy jest dobre upieklo sie tylko z gory i troszke z dolu a w srodku byla tylko czekoladowa zupa. Wygladalo to jak beza.
OdpowiedzUsuń