Przyznam szczerze, że miałam spory problem z nazwaniem tego ciasta. Z kilku przepisów powstało najlepsze ciasto, jakie upiekłam w ostatnim czasie. Biszkopt, pyszna masa truskawkowa z budyniem i galaretką, a do tego bita śmietana wykończona pokruszonymi herbatnikami. Smaku masy truskawkowej nie potrafię nawet opisać. Wiem za to, że będzie składnikiem innych ciast, deserów, a może nawet naleśników? Więc jeśli posiadacie zapas mrożonych truskawek, koniecznie wypróbujcie poniższego przepisu :) Zapewniam, że nie pożałujecie, Wasi goście również (sprawdzone!) :)
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa truskawkowa:
90 dag mrożonych truskawek + 3/4 szklanki wody,
2 galaretki truskawkowe,
2 budynie śmietankowe bez dodatku cukru + 3/4 szklanki wody,
1 szklanka cukru,
Bita śmietana:
1/2 l kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
4 śmietan-fixy
+ 100 g pokruszonych herbatników
Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i połączyć. Ubitą pianę wymieszać z żółtkami. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok. 30 min. w 175°C (z termoobiegiem). Moja rada: Zaraz po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika zrzucić go z wys. 50 cm na podłogę (biszkopt wtedy nie opadnie). Po wystygnięciu delikatnie oberwać górną warstwę biszkoptu (tzw. "skórka")
Masa truskawkowa: Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać zamrożone truskawki i cukier. Zagotować do miękkości, a następnie podusić. Ponownie zagotować, dodać dwie galaretki i wymieszać. Budyń rozcieńczyć w wodzie, dodać do masy truskawkowej. Chwilę gotować. Odstawić, poczekać, aż stanie się letnia (prawie zimna) i znacznie zgęstnieje.
Przełożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić.
Bita śmietana: Kremówkę ubić, dodać cukier puder i śmietan-fixy. Przełożyć na masę truskawkową, a następnie pokruszyć herbatniki. Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Ta masa wygląda naprawdę idealnie :) Założę się, że równie obłędnie smakuje w całym tym cieście :)
OdpowiedzUsuńaż mi serce szybciej zabiło na widok tego ciasta! jest obłędne *.*
OdpowiedzUsuńcałe szczęście, że w rodzinnym domu mam zamrożone truskawki to upiekę sobie po świętach:D
I daj znać, czy smakowało :)
UsuńPrezentuje się genialnie po prostu :) Bardzo jestem ciekawa jak smakuje ta masa :) niestety u mnie czasu na gotowanie zupełnie brak więc chętnie się wproszę na kawałek :D
OdpowiedzUsuńGdyby tak jeszcze chociaż okruszek został... :) Ale na pewno powtórzę ten przepis, także zapraszam :)
UsuńPyszne. :) I wygląda zjawiskowo!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje:)
OdpowiedzUsuńAle kusi mnie to ciasto! Szczególnie ta truskawkowa masa .. :))
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie:)
OdpowiedzUsuńmusiało być fantastyczne! a ten kolor masy- obłędny!!!
A wiesz, że robiłam takie ciacho na rocznicę ślubu rodziców??? :D Masz rację jest wspaniałe ;D
OdpowiedzUsuńCiacho rewelacja, a nadzienie pychotka. :)
OdpowiedzUsuńJuż sam wygląd tego ciasta kusi by je zjeść :)
OdpowiedzUsuńCudne ciacho i ta masa truskawkowa przypomniała mi o lecie! :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Świetny przepis na masę truskawkową:)
OdpowiedzUsuńMasa truskawkowa wygląda super :) zamroziłam truskawki więc będą jak znalazł.
OdpowiedzUsuńO wymiarach podstawy 35 x 20 cm :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę wspaniale i pysznie!! ;)
OdpowiedzUsuńwspaniała masa:)
OdpowiedzUsuńKilka razy jadłam to ciasto i jest naprawdę pyszne :]
OdpowiedzUsuńmniam ,wygląda obłędnie *.*
OdpowiedzUsuńJakie herbatniki Pani rekomenduje?mira
OdpowiedzUsuńPetit Beurre Jutrzenki, dokładnie takich użyłam :)
UsuńMam babciny, nieco inny przepis na podobną masę truskawkową :D Chcesz? ;>
OdpowiedzUsuńSmaki lata ♥
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda :) szkoda, że nie mam zamrożonych truskawek... przepis zapisuję, poczeka do lata :)
OdpowiedzUsuńwow, ale kuszące! szczególnie ta truskawkowa warstwa, pyszności! :)
OdpowiedzUsuńZatęskniłam za lipcem...:)
OdpowiedzUsuńRobię wręcz identyczną masę i bardzo podobne ciasto, więc mogę z czystym sumieniem potwierdzić, że ciasto jest rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie:) Poproszę;)
OdpowiedzUsuńTaka szczupła, a takie wypieki potrafi zrobić ;) Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńO kurcze, ale fajne! Wygląda mega bosko!!!!
OdpowiedzUsuńSuper ciacho. chyba je zrobię , bo dostałam zamówienie
OdpowiedzUsuńDodałam przepis do zakładek, masa truskawkowa wielce zajęła mój umysł ;-)
OdpowiedzUsuńPrzeczytałam ile mademoiselle ma lat. Hohoho, ja w twoim wieku piekłam zakalce o wysokości 1 cm. i ciasta z owocami, na jednym jajku, więcej nie umiałam. (Mama miała hopla, by do ciasta wykorzystywać jak najmniej jaj:-)
A tu proszę, jakie talenty. Zresztą, nikt nie słyszał o słowie dip, tortilla. Uśmiecham się na wspomnienie tamtych czasów, gdzie schabowy z ananasem to był szczyt wykwintności.
Pozdrawiam
Karola
Mam nadzieję, że jeśli tylko upieczesz to ciasto, zasmakuje Ci :) Koniecznie daj znać! :)
UsuńOd małego uwielbiałam krzątać się w kuchni i zostało mi to do dzisiaj :) Każdy od czegoś zaczynał, prawda? :) Moim pierwszym ciastem, jakie sama upiekłam była najzwyklejsza babka, a później postawiłam sobie wyżej poprzeczkę, bo drugim ciastem była już krówka na miodowych blatach :)
O, apropos kotletów z ananasem - u mnie w domu znane są jako "kotlety po hawajsku" :)
Ja też ostatnio mam chęć na pieczenie i gotowanie czegoś "mniej tradycyjnego" szkoda że tak późno dostałam natchnienia, bo kiedy zostałam żoną i mamą... :/ Ale mąż jest wyrozumiały.. uśmiecha się siedząc przed talerzem spalonego mięsa:) Dzisiaj robię Twoje truskawkowe, bo wygląda zjawiskowo:D Trzymajcie kciuki, żebym biszkoptu nie spaliła :D
UsuńLepiej późno, niż wcale :) Nie od razu Rzym zbudowano - kiedyś będzie uśmiechał się przed idealnie wysmażonym mięsem :) Czekam na wiadomość, czy ciasto się udało :)
UsuńZaciekawiła mnie ta masa truskawkowa - z pewnością ją wypróbuję. Kolor ma obłędny!
OdpowiedzUsuńA czy zamiast truskawek mogą być maliny?
OdpowiedzUsuńJasne :) Tylko zamiast galaretki truskawkowej, dodaj malinową :) I koniecznie daj znać, jak masa się udała :) Pozdrawiam!
UsuńMasa z malin wyszła super:)przepyszna i w bardzo ładnym czerwonym kolorku:)Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńW takim razie muszę wypróbować wersji malinowej :)
UsuńFajnie wyglada, bialo czerwono!
OdpowiedzUsuńWow, zachwyciła mnie ta masa truskawkowa! Na pewno wykorzystam przepis! Jeśli nie całe to ciasto, to "podkradnę" masę :)
OdpowiedzUsuńCiacho sie chłodzi w lodówce! :)) zapowiada się smakowicie! Jutro napisze wrażenia :D.
OdpowiedzUsuńzGODNIE ZOBIETNICĄ opiszę jak wyszło.
OdpowiedzUsuńOd razu mówię,że GDZIEŚ POPEŁNIŁAM BŁĄD :(.
Za pózno udałam sie do sklepu,tuż przed zamknięciem i dostałam tylko mrożony mix owoców czerwonych.Wzięłam je zatem.Moze miały w sobie za dużo wody,może za mało odparowałam ?
Zawsze powtarzano mi,żeby nie wolno gotować galaretki jednak tutaj zaufałam przepisowi.Nie wysżło mi tak piekne zwarte ciasto jak na obrazku.Masa jest całkiem przyjemna,lekko kwasna (dodałam galaretki truskawkowe) ale według mnie za bardzo dominuje.Nie czus smaku biszkoptu i smietana tez ginie.Najgorsze ze masa się nie trzyma ,,kupy,,wypływa podczas krojenia i wygląda to bardzo nieładnie.Jest jakby lekko ciągnąca.
Ciasto zostanie zjedzone :) ale piekłam je z myslą o gościach na poniedziałek.Mam cichą nadzieję,że może potrzebuje czasu aby steżec.Może Pani autorka powie gdzie popełniłam bład?
Podejrzewam,że za mało je odparowałam,bo zamiast gotowac do super miekkości wspomogłam się bledem. Tak to musi być moja wina,Pani ciasto jest IDEALNE! i NA PEWNO PODEJME PONOWNIE PRÓBE ZROBIENIA GO ALE już całkowicie z godnie z przepisem i tylko na truskawkach.
Być może problem leży właśnie w owocach. Osobiście miałam problem z malinami, jak sądzę były w mieszance? Jeśli owoce puszczają bardzo dużą jej ilość wody, początkowo zamiast 3/4 szklanki, można dodać 1/2. Wodę trzeba jednak w znacznym stopniu odparować. Owoce powinny wyraźnie puścić sok (który sam w sobie jest dość gęsty). Myślę, że właśnie tutaj wkradł się błąd. Owoce powinny być miękkie, niemal rozgotowane.
UsuńWystudziła Pani dobrze masę przed położeniem jej na biszkopt? Zarówno budyń, jak i galaretka potrzebują trochę czasu, aby zgęstnieć. Jeśli mimo wszystko masa ma problem z tężeniem, proponuję dodanie odrobiny mąki ziemniaczanej.
Galaretki mają różną intensywność smaku. Z tego, co pamiętam użyłam galaretek Winiary.
Przykro mi, że przepis nie spełnił Pani oczekiwać, mam jednak nadzieję, że kolejna próba zakończy się 100% powodzeniem :)
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej niedzieli!
Dziekuję BARDZO ZA ODPOWIEDZ!
OdpowiedzUsuńTak jak Pani pisze,to wina malin zawartyk w mixie owocowym :).Na przyszłość,bede pamiętac wszystkie wskazówki ,bo ciasto im dłużej leżało tym lepiej się trzymało i co więcej gościom tak samkowało,że poprosili o przepis! Podałam je oryginalne jak Pani podawała ,ostrzagając przed moimi niedociągnięciami :).Ciasto zdecydowanie do powtórzenia,masa robi furorę! :)
Nie ma za co :) Swoją drogą, żadna ze mnie "Pani", mam dopiero 17 lat :) Bardzo mnie to cieszy, a drobna potyczka może zdarzyć się każdemu :)
UsuńDziewczyny, właśnie chłodzi się w lodówce ciacho z tego przepisu. Jeszcze nie próbowałam całości, ale masa jest rzeczywiście pyszna :) Dzisiaj mam gości. Dam znać jak tylko zbiorę opinię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na bloga mojego i koleżanek z robótkowymi różnościami :) http://zaulekrozmaitosci.blox.pl
Pozdrawiam, Kasia
Mam nadzieję, że ciasto posmakuje Tobie i Twoim gościom :)
UsuńCiasto jest obłędne :) Właśnie konsumuje ostatni kawałek. Szybko się skończyło :( Dzięki za przepis. Dokładam go do mojego przepiśnika, a na Twoją stronę na pewno jeszcze zajrzę :)
UsuńŻyczę kolejnych sukcesów :)
Kasia
To,że szybko się kończy niewątpliwie jest jego wadą :) Bardzo się cieszę :) Dziękuję i oczywiście zapraszam :):)
Usuńpatrząc na to ciasto marzę, aby nadeszło latooo!!!
OdpowiedzUsuńPlanuję zrobić tort na chrzest mojej córeczki, czy Pani zdaniem ta masa będzie się nadawała do tortu? jako drugą masę chciałabym krem z bitej śmietamy i mascarpone. Proszę napisać czy takie połączenie będzie pasowało do tortu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJasne, sama przygotowywałam tort z tą masą: http://crispybiscuits.blogspot.com/2013/02/tort-z-pyszna-masa-truskawkowa-i-18.html
UsuńTak samo postępować, jeśli będę robiła ze świeżych truskawek?
OdpowiedzUsuńDodam 250g i pół szklanki wody, pogotuję, zblenduję na mus i dalej według przepisu.
250 g truskawek, to zdecydowanie za mało, tym bardziej, że teraz truskawki mają mnóstwo wody :) Zachowałabym te same proporcje, co w przepisie dla pewności :)
OdpowiedzUsuńCałe szczęście, że wróciłam do przepisu zanim zaczęłam robić masę, bo źle odczytałam ilość potrzebnych truskawek. W końcu zrobiłam z dwóch 400-gramowych opakować mrożonych owoców i ok. 150g świeżych.
UsuńCiasto rzeczywiście pyszne. Polecam! :)
Cieszę się, że ciasto się udało :)
UsuńZrobiłam to ciasto na komunię i zrobiło wielką furorę! Zaraz go nie było :) Ciasto pomimo dużej blachy wyszło mi bardzo wysokie ;) Masa truskawkowa kwaskowa, bita śmietana słodka :) Idealne połączenie :))
OdpowiedzUsuńHej!
OdpowiedzUsuńMam pytanko. Czy można użyć od razu zmiksowanych owoców?
Nie ryzykowałabym, owoce rozlecą się wtedy całkowicie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wspaniałe! Dzięki za przepis. Teraz zbliża się sezon truskawkowy.
OdpowiedzUsuńZrobię masę ze świeżych truskawek. Pozdrawiam serdecznie!
Hej! Można zrobić wersje jagodową?
OdpowiedzUsuńJeśli znajdziesz galaretkę jagodową, albo chociaż o smaku owoców leśnych, to powinno się udać, ale nie daję 100% gwarancji :) Jeśli jednak się zdecydujesz, użyj ok. 1200 g jagód.
UsuńUpatrzyłam sobie Twój przepis i wiedziałam, że jak tylko pojawią się truskawki będę musiała je upiec. Muszę przyznać że miano "odkrycia tygodnia" i ciasta z najlepszą masą truskawkową nie jest ani trochę na wyrost. Ciacho jest przepyszne, a masa truskawkowa obłędna. Dzięki wielkie za przepis. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że i Tobie ciasto zasmakowało :)
UsuńPyszne. U mnie z minimalną zmianą. Wszyscy się zachwycali. Efekt można zobaczyć na blogu http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/06/ciasto-z-masa-truskawkowa.html
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJestem łakomczuchem ale wybrednym i nie wszystko co słodkie zachwyca moje kubki smakowe, dlatego po upieczeniu ciasta z przepisu autorki z czystym sumieniem potwierdzam, że to wyjątkowe ciasto jest pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo efektownie wygląda na gościnnym stole.
OdpowiedzUsuńAutorko przepisu my wszystkie powinnyśmy Cię nosić na rękach za to odkrycie!
Slodka Babeczka
Hura ,zrobiłam ,proste ipyszne ,tylko zamiast pokrószonych herbatników oprószyłam kakaem,sprawdza sie rzucanie biszkoptem ,dzięki
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo dobre a masa truskawkowa rewelacyjna. Z pewnością będę wracać do tej masy. Bardzo dziękuję za przepis. Mój wypiek możesz podglądnąć na moim blogu. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń"a następnie podusić" tzn. maja sie gotowac dalej?? czy podusić je np. łyżką ?? po dodaniu galaretki nie wyłączać palnika tylko wymieszać mase z galaretką i od razu dać budyn??przepraszam za glupie pytanie- bardzo początkująca "kucharka" ..
OdpowiedzUsuńTak, mają się dalej gotować. Możesz podusić to krychaczem (ten przyrząd np. do duszenia ziemniaków). Nie wyłączaj palnika, cały czas ma być włączony.
Usuńa mozna zrobic taka mase owocowa z innych owoców?? jakich?:)
OdpowiedzUsuńOsobiście nie próbowałam, ale myślę, że na malinach, czy brzoskwiniach powinno wyjść.
Usuńjak te truskawki sie rozgotuja, to czy mozna je zblendować?? a nastepnie jak w przepisie??
OdpowiedzUsuńTak, można je zblendować. Dalsze kroki według przepisu.
Usuńi jeszcze:) czy po wystudzeniu masy mozna ja od razu wlac na biszkopt? zeby zgęstniała i stężała w lodówce??
OdpowiedzUsuńTak. Wystudzoną (koniecznie! W żadnym wypadku gorącą) i dość gęstą masę należy przelać na biszkopt i włożyć do lodówki. Kiedy masa truskawkowa całkowicie zgęstnieje, dodać bitą śmietanę. :)
UsuńMasa fajna ale przepis trochę dziwny. Wyszedł mi biszkopt znacznie wyższy niż na obrazku (blaszka o podobnych wymiarach) i to właśnie on dominuje w smaku ciasta. Jest za suche. Przepis zachowam tylko następnym razem rozkroję i nasącze biszkopt. Herbatniki też według mnie nie pasują,lepiej sprawdzi się starta czekolada. Przepis na masę bardzo fajny.
OdpowiedzUsuńa jak zrobic ten mus truskawkowy ze świeżych truskawek??
OdpowiedzUsuńIlość truskawek i wody taka sama. Trzeba tylko dłużej gotować truskawki, muszą się "rozlatywać" :)
UsuńCzy budyń jest konieczny .
OdpowiedzUsuńTak, nadaje masie odpowiedniej konsyntencji i smaku
UsuńWypróbowałam przepis przedwczoraj, właśnie jem kolejny kawałek. W lodówce jeszcze kilka kawałków zostało, choć na pewno nie na długo. Jak dla mnie idealne połączenie biszkoptu, truskawek i bitej śmietany. Pycha po prostu! Biszkopt wyszedł dość gruby, więc przekroiłam go na pół, przełożyłam masą truskawkową, bita śmietana poszła na wierzch i trochę torcikowo wyszło :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Autorkę!
Witaj, dziękuję za komentarz! :) Rownież pozdrawiam :)
UsuńWitam!!! Ta woda ma się całkiem wygotować czy ona ma zostać bo to się już zagotowało a tam wody a wody:)i dałam na początek 1/2 szkl.
OdpowiedzUsuńwszystko zgęstniało nie wiem jak będzie smakować po wystudzeniu ale gorąca jest pyszna:) niebo w gębie
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ze dopiero teraz. Smakuje rownie dobrze na zimno :)
UsuńPani Agato czy można użyć tylko jednej galaretki by nie zdominowała ona tak bardzo smaku budyniu ?
OdpowiedzUsuńProszę się nie obawiać, nie zdominuje smaku. Obawiam się, że przy zmniejszonej ilości masa może nie nabrać odpowiedniej konsystencji.
UsuńAha chyba że tak .. No dobrze zaufam Pani i dziękuję za szybką odpowiedź.
UsuńJuż na zdjęciach widać, że masa truskawkowa musi być przepyszna! :)
OdpowiedzUsuńsmacznyrezultat.blogspot.com- klik!
Ile czasu mniej więcej mają się gotować te truskawki? Żeby mi nie wyszła za rzadka masa, kiedy za wcześnie zacznę dodawać galateki i budynie.
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło przepysznie. Po prostu palce lizać :-) Jedynie co zmieniłam to masę truskawkową dałam pomiędzy przekrojony biszkopt a na to bitą śmietanę z mascarpone, no i oczywiście poruszone herbatniki. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam za dużo masy,czy mogę ją zamrozić czy później będzie wodnista?
OdpowiedzUsuńciasto palce lizać, będzie moim głównym ciastem w okresie letnim :) Pychaaaa
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, super przepis, dziękuję :) zamiast herbatników dałam pokruszoney wierzch biszkoptu i też było ok!
OdpowiedzUsuńSprawdź załóż konto w banku online na gdzie sprawdzic nr konta bankowego
OdpowiedzUsuń