poniedziałek, 12 listopada 2012

Ciasto z masą truskawkową

Przyznam szczerze, że miałam spory problem z nazwaniem tego ciasta. Z kilku przepisów powstało najlepsze ciasto, jakie upiekłam w ostatnim czasie. Biszkopt, pyszna masa truskawkowa z budyniem i galaretką, a do tego bita śmietana wykończona pokruszonymi herbatnikami. Smaku masy truskawkowej nie potrafię nawet opisać. Wiem za to, że będzie składnikiem innych ciast, deserów, a może nawet naleśników? Więc jeśli posiadacie zapas mrożonych truskawek, koniecznie wypróbujcie poniższego przepisu :) Zapewniam, że nie pożałujecie, Wasi goście również (sprawdzone!) :)






Składniki:
Biszkopt:
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Masa truskawkowa:
90 dag mrożonych truskawek + 3/4 szklanki wody,
2 galaretki truskawkowe,
2 budynie śmietankowe bez dodatku cukru + 3/4 szklanki wody,
1 szklanka cukru,

Bita śmietana:
1/2 l kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
4 śmietan-fixy
+ 100 g pokruszonych herbatników

Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i połączyć. Ubitą pianę wymieszać z żółtkami. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok. 30 min. w 175°C (z termoobiegiem). Moja rada: Zaraz po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika zrzucić go z wys. 50 cm na podłogę (biszkopt wtedy nie opadnie). Po wystygnięciu  delikatnie oberwać górną warstwę biszkoptu (tzw. "skórka")

Masa truskawkowa: Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać zamrożone truskawki i cukier. Zagotować do miękkości, a następnie podusić. Ponownie zagotować, dodać dwie galaretki i wymieszać. Budyń rozcieńczyć w wodzie, dodać do masy truskawkowej. Chwilę gotować. Odstawić, poczekać, aż stanie się letnia (prawie zimna) i znacznie zgęstnieje. 


Przełożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić.

Bita śmietana: Kremówkę ubić, dodać cukier puder i śmietan-fixy. Przełożyć na masę truskawkową, a następnie pokruszyć herbatniki. Schłodzić i przechowywać w lodówce. 

Smacznego!

100 komentarzy:

  1. Ta masa wygląda naprawdę idealnie :) Założę się, że równie obłędnie smakuje w całym tym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż mi serce szybciej zabiło na widok tego ciasta! jest obłędne *.*
    całe szczęście, że w rodzinnym domu mam zamrożone truskawki to upiekę sobie po świętach:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się genialnie po prostu :) Bardzo jestem ciekawa jak smakuje ta masa :) niestety u mnie czasu na gotowanie zupełnie brak więc chętnie się wproszę na kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby tak jeszcze chociaż okruszek został... :) Ale na pewno powtórzę ten przepis, także zapraszam :)

      Usuń
  4. wygląda obłędnie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale kusi mnie to ciasto! Szczególnie ta truskawkowa masa .. :))

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bajecznie:)
    musiało być fantastyczne! a ten kolor masy- obłędny!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. A wiesz, że robiłam takie ciacho na rocznicę ślubu rodziców??? :D Masz rację jest wspaniałe ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciacho rewelacja, a nadzienie pychotka. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Już sam wygląd tego ciasta kusi by je zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne ciacho i ta masa truskawkowa przypomniała mi o lecie! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis na masę truskawkową:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Masa truskawkowa wygląda super :) zamroziłam truskawki więc będą jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda naprawdę wspaniale i pysznie!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kilka razy jadłam to ciasto i jest naprawdę pyszne :]

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie herbatniki Pani rekomenduje?mira

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam babciny, nieco inny przepis na podobną masę truskawkową :D Chcesz? ;>

    OdpowiedzUsuń
  17. ale pysznie wygląda :) szkoda, że nie mam zamrożonych truskawek... przepis zapisuję, poczeka do lata :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wow, ale kuszące! szczególnie ta truskawkowa warstwa, pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zatęskniłam za lipcem...:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Robię wręcz identyczną masę i bardzo podobne ciasto, więc mogę z czystym sumieniem potwierdzić, że ciasto jest rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda bajecznie:) Poproszę;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Taka szczupła, a takie wypieki potrafi zrobić ;) Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  23. O kurcze, ale fajne! Wygląda mega bosko!!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Super ciacho. chyba je zrobię , bo dostałam zamówienie

    OdpowiedzUsuń
  25. Dodałam przepis do zakładek, masa truskawkowa wielce zajęła mój umysł ;-)
    Przeczytałam ile mademoiselle ma lat. Hohoho, ja w twoim wieku piekłam zakalce o wysokości 1 cm. i ciasta z owocami, na jednym jajku, więcej nie umiałam. (Mama miała hopla, by do ciasta wykorzystywać jak najmniej jaj:-)
    A tu proszę, jakie talenty. Zresztą, nikt nie słyszał o słowie dip, tortilla. Uśmiecham się na wspomnienie tamtych czasów, gdzie schabowy z ananasem to był szczyt wykwintności.
    Pozdrawiam
    Karola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że jeśli tylko upieczesz to ciasto, zasmakuje Ci :) Koniecznie daj znać! :)
      Od małego uwielbiałam krzątać się w kuchni i zostało mi to do dzisiaj :) Każdy od czegoś zaczynał, prawda? :) Moim pierwszym ciastem, jakie sama upiekłam była najzwyklejsza babka, a później postawiłam sobie wyżej poprzeczkę, bo drugim ciastem była już krówka na miodowych blatach :)
      O, apropos kotletów z ananasem - u mnie w domu znane są jako "kotlety po hawajsku" :)

      Usuń
    2. Ja też ostatnio mam chęć na pieczenie i gotowanie czegoś "mniej tradycyjnego" szkoda że tak późno dostałam natchnienia, bo kiedy zostałam żoną i mamą... :/ Ale mąż jest wyrozumiały.. uśmiecha się siedząc przed talerzem spalonego mięsa:) Dzisiaj robię Twoje truskawkowe, bo wygląda zjawiskowo:D Trzymajcie kciuki, żebym biszkoptu nie spaliła :D

      Usuń
    3. Lepiej późno, niż wcale :) Nie od razu Rzym zbudowano - kiedyś będzie uśmiechał się przed idealnie wysmażonym mięsem :) Czekam na wiadomość, czy ciasto się udało :)

      Usuń
  26. Zaciekawiła mnie ta masa truskawkowa - z pewnością ją wypróbuję. Kolor ma obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  27. A czy zamiast truskawek mogą być maliny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne :) Tylko zamiast galaretki truskawkowej, dodaj malinową :) I koniecznie daj znać, jak masa się udała :) Pozdrawiam!

      Usuń
  28. Masa z malin wyszła super:)przepyszna i w bardzo ładnym czerwonym kolorku:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Fajnie wyglada, bialo czerwono!

    OdpowiedzUsuń
  30. Wow, zachwyciła mnie ta masa truskawkowa! Na pewno wykorzystam przepis! Jeśli nie całe to ciasto, to "podkradnę" masę :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ciacho sie chłodzi w lodówce! :)) zapowiada się smakowicie! Jutro napisze wrażenia :D.

    OdpowiedzUsuń
  32. zGODNIE ZOBIETNICĄ opiszę jak wyszło.
    Od razu mówię,że GDZIEŚ POPEŁNIŁAM BŁĄD :(.
    Za pózno udałam sie do sklepu,tuż przed zamknięciem i dostałam tylko mrożony mix owoców czerwonych.Wzięłam je zatem.Moze miały w sobie za dużo wody,może za mało odparowałam ?
    Zawsze powtarzano mi,żeby nie wolno gotować galaretki jednak tutaj zaufałam przepisowi.Nie wysżło mi tak piekne zwarte ciasto jak na obrazku.Masa jest całkiem przyjemna,lekko kwasna (dodałam galaretki truskawkowe) ale według mnie za bardzo dominuje.Nie czus smaku biszkoptu i smietana tez ginie.Najgorsze ze masa się nie trzyma ,,kupy,,wypływa podczas krojenia i wygląda to bardzo nieładnie.Jest jakby lekko ciągnąca.
    Ciasto zostanie zjedzone :) ale piekłam je z myslą o gościach na poniedziałek.Mam cichą nadzieję,że może potrzebuje czasu aby steżec.Może Pani autorka powie gdzie popełniłam bład?
    Podejrzewam,że za mało je odparowałam,bo zamiast gotowac do super miekkości wspomogłam się bledem. Tak to musi być moja wina,Pani ciasto jest IDEALNE! i NA PEWNO PODEJME PONOWNIE PRÓBE ZROBIENIA GO ALE już całkowicie z godnie z przepisem i tylko na truskawkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może problem leży właśnie w owocach. Osobiście miałam problem z malinami, jak sądzę były w mieszance? Jeśli owoce puszczają bardzo dużą jej ilość wody, początkowo zamiast 3/4 szklanki, można dodać 1/2. Wodę trzeba jednak w znacznym stopniu odparować. Owoce powinny wyraźnie puścić sok (który sam w sobie jest dość gęsty). Myślę, że właśnie tutaj wkradł się błąd. Owoce powinny być miękkie, niemal rozgotowane.
      Wystudziła Pani dobrze masę przed położeniem jej na biszkopt? Zarówno budyń, jak i galaretka potrzebują trochę czasu, aby zgęstnieć. Jeśli mimo wszystko masa ma problem z tężeniem, proponuję dodanie odrobiny mąki ziemniaczanej.
      Galaretki mają różną intensywność smaku. Z tego, co pamiętam użyłam galaretek Winiary.
      Przykro mi, że przepis nie spełnił Pani oczekiwać, mam jednak nadzieję, że kolejna próba zakończy się 100% powodzeniem :)
      Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej niedzieli!

      Usuń
  33. Dziekuję BARDZO ZA ODPOWIEDZ!
    Tak jak Pani pisze,to wina malin zawartyk w mixie owocowym :).Na przyszłość,bede pamiętac wszystkie wskazówki ,bo ciasto im dłużej leżało tym lepiej się trzymało i co więcej gościom tak samkowało,że poprosili o przepis! Podałam je oryginalne jak Pani podawała ,ostrzagając przed moimi niedociągnięciami :).Ciasto zdecydowanie do powtórzenia,masa robi furorę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co :) Swoją drogą, żadna ze mnie "Pani", mam dopiero 17 lat :) Bardzo mnie to cieszy, a drobna potyczka może zdarzyć się każdemu :)

      Usuń
  34. Dziewczyny, właśnie chłodzi się w lodówce ciacho z tego przepisu. Jeszcze nie próbowałam całości, ale masa jest rzeczywiście pyszna :) Dzisiaj mam gości. Dam znać jak tylko zbiorę opinię :)
    Pozdrawiam i zapraszam na bloga mojego i koleżanek z robótkowymi różnościami :) http://zaulekrozmaitosci.blox.pl
    Pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że ciasto posmakuje Tobie i Twoim gościom :)

      Usuń
    2. Ciasto jest obłędne :) Właśnie konsumuje ostatni kawałek. Szybko się skończyło :( Dzięki za przepis. Dokładam go do mojego przepiśnika, a na Twoją stronę na pewno jeszcze zajrzę :)
      Życzę kolejnych sukcesów :)
      Kasia

      Usuń
    3. To,że szybko się kończy niewątpliwie jest jego wadą :) Bardzo się cieszę :) Dziękuję i oczywiście zapraszam :):)

      Usuń
  35. patrząc na to ciasto marzę, aby nadeszło latooo!!!

    OdpowiedzUsuń
  36. Planuję zrobić tort na chrzest mojej córeczki, czy Pani zdaniem ta masa będzie się nadawała do tortu? jako drugą masę chciałabym krem z bitej śmietamy i mascarpone. Proszę napisać czy takie połączenie będzie pasowało do tortu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, sama przygotowywałam tort z tą masą: http://crispybiscuits.blogspot.com/2013/02/tort-z-pyszna-masa-truskawkowa-i-18.html

      Usuń
  37. Tak samo postępować, jeśli będę robiła ze świeżych truskawek?
    Dodam 250g i pół szklanki wody, pogotuję, zblenduję na mus i dalej według przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  38. 250 g truskawek, to zdecydowanie za mało, tym bardziej, że teraz truskawki mają mnóstwo wody :) Zachowałabym te same proporcje, co w przepisie dla pewności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe szczęście, że wróciłam do przepisu zanim zaczęłam robić masę, bo źle odczytałam ilość potrzebnych truskawek. W końcu zrobiłam z dwóch 400-gramowych opakować mrożonych owoców i ok. 150g świeżych.
      Ciasto rzeczywiście pyszne. Polecam! :)

      Usuń
    2. Cieszę się, że ciasto się udało :)

      Usuń
  39. Zrobiłam to ciasto na komunię i zrobiło wielką furorę! Zaraz go nie było :) Ciasto pomimo dużej blachy wyszło mi bardzo wysokie ;) Masa truskawkowa kwaskowa, bita śmietana słodka :) Idealne połączenie :))

    OdpowiedzUsuń
  40. Hej!
    Mam pytanko. Czy można użyć od razu zmiksowanych owoców?

    OdpowiedzUsuń
  41. Nie ryzykowałabym, owoce rozlecą się wtedy całkowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Ciasto wspaniałe! Dzięki za przepis. Teraz zbliża się sezon truskawkowy.
    Zrobię masę ze świeżych truskawek. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  43. Hej! Można zrobić wersje jagodową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli znajdziesz galaretkę jagodową, albo chociaż o smaku owoców leśnych, to powinno się udać, ale nie daję 100% gwarancji :) Jeśli jednak się zdecydujesz, użyj ok. 1200 g jagód.

      Usuń
  44. Upatrzyłam sobie Twój przepis i wiedziałam, że jak tylko pojawią się truskawki będę musiała je upiec. Muszę przyznać że miano "odkrycia tygodnia" i ciasta z najlepszą masą truskawkową nie jest ani trochę na wyrost. Ciacho jest przepyszne, a masa truskawkowa obłędna. Dzięki wielkie za przepis. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Pyszne. U mnie z minimalną zmianą. Wszyscy się zachwycali. Efekt można zobaczyć na blogu http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/06/ciasto-z-masa-truskawkowa.html

    OdpowiedzUsuń
  46. Jestem łakomczuchem ale wybrednym i nie wszystko co słodkie zachwyca moje kubki smakowe, dlatego po upieczeniu ciasta z przepisu autorki z czystym sumieniem potwierdzam, że to wyjątkowe ciasto jest pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo efektownie wygląda na gościnnym stole.
    Autorko przepisu my wszystkie powinnyśmy Cię nosić na rękach za to odkrycie!
    Slodka Babeczka

    OdpowiedzUsuń
  47. Hura ,zrobiłam ,proste ipyszne ,tylko zamiast pokrószonych herbatników oprószyłam kakaem,sprawdza sie rzucanie biszkoptem ,dzięki

    OdpowiedzUsuń
  48. Ciasto bardzo dobre a masa truskawkowa rewelacyjna. Z pewnością będę wracać do tej masy. Bardzo dziękuję za przepis. Mój wypiek możesz podglądnąć na moim blogu. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  49. "a następnie podusić" tzn. maja sie gotowac dalej?? czy podusić je np. łyżką ?? po dodaniu galaretki nie wyłączać palnika tylko wymieszać mase z galaretką i od razu dać budyn??przepraszam za glupie pytanie- bardzo początkująca "kucharka" ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mają się dalej gotować. Możesz podusić to krychaczem (ten przyrząd np. do duszenia ziemniaków). Nie wyłączaj palnika, cały czas ma być włączony.

      Usuń
  50. a mozna zrobic taka mase owocowa z innych owoców?? jakich?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście nie próbowałam, ale myślę, że na malinach, czy brzoskwiniach powinno wyjść.

      Usuń
  51. jak te truskawki sie rozgotuja, to czy mozna je zblendować?? a nastepnie jak w przepisie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można je zblendować. Dalsze kroki według przepisu.

      Usuń
  52. i jeszcze:) czy po wystudzeniu masy mozna ja od razu wlac na biszkopt? zeby zgęstniała i stężała w lodówce??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Wystudzoną (koniecznie! W żadnym wypadku gorącą) i dość gęstą masę należy przelać na biszkopt i włożyć do lodówki. Kiedy masa truskawkowa całkowicie zgęstnieje, dodać bitą śmietanę. :)

      Usuń
  53. Masa fajna ale przepis trochę dziwny. Wyszedł mi biszkopt znacznie wyższy niż na obrazku (blaszka o podobnych wymiarach) i to właśnie on dominuje w smaku ciasta. Jest za suche. Przepis zachowam tylko następnym razem rozkroję i nasącze biszkopt. Herbatniki też według mnie nie pasują,lepiej sprawdzi się starta czekolada. Przepis na masę bardzo fajny.

    OdpowiedzUsuń
  54. a jak zrobic ten mus truskawkowy ze świeżych truskawek??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość truskawek i wody taka sama. Trzeba tylko dłużej gotować truskawki, muszą się "rozlatywać" :)

      Usuń
  55. Czy budyń jest konieczny .

    OdpowiedzUsuń
  56. Wypróbowałam przepis przedwczoraj, właśnie jem kolejny kawałek. W lodówce jeszcze kilka kawałków zostało, choć na pewno nie na długo. Jak dla mnie idealne połączenie biszkoptu, truskawek i bitej śmietany. Pycha po prostu! Biszkopt wyszedł dość gruby, więc przekroiłam go na pół, przełożyłam masą truskawkową, bita śmietana poszła na wierzch i trochę torcikowo wyszło :)
    Pozdrawiam Autorkę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, dziękuję za komentarz! :) Rownież pozdrawiam :)

      Usuń
  57. Witam!!! Ta woda ma się całkiem wygotować czy ona ma zostać bo to się już zagotowało a tam wody a wody:)i dałam na początek 1/2 szkl.

    OdpowiedzUsuń
  58. wszystko zgęstniało nie wiem jak będzie smakować po wystudzeniu ale gorąca jest pyszna:) niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, ze dopiero teraz. Smakuje rownie dobrze na zimno :)

      Usuń
  59. Pani Agato czy można użyć tylko jednej galaretki by nie zdominowała ona tak bardzo smaku budyniu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę się nie obawiać, nie zdominuje smaku. Obawiam się, że przy zmniejszonej ilości masa może nie nabrać odpowiedniej konsystencji.

      Usuń
    2. Aha chyba że tak .. No dobrze zaufam Pani i dziękuję za szybką odpowiedź.

      Usuń
  60. Już na zdjęciach widać, że masa truskawkowa musi być przepyszna! :)


    smacznyrezultat.blogspot.com- klik!

    OdpowiedzUsuń
  61. Ile czasu mniej więcej mają się gotować te truskawki? Żeby mi nie wyszła za rzadka masa, kiedy za wcześnie zacznę dodawać galateki i budynie.

    OdpowiedzUsuń
  62. Ciasto wyszło przepysznie. Po prostu palce lizać :-) Jedynie co zmieniłam to masę truskawkową dałam pomiędzy przekrojony biszkopt a na to bitą śmietanę z mascarpone, no i oczywiście poruszone herbatniki. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  63. Zrobiłam za dużo masy,czy mogę ją zamrozić czy później będzie wodnista?

    OdpowiedzUsuń
  64. ciasto palce lizać, będzie moim głównym ciastem w okresie letnim :) Pychaaaa

    OdpowiedzUsuń
  65. Super ciasto, super przepis, dziękuję :) zamiast herbatników dałam pokruszoney wierzch biszkoptu i też było ok!

    OdpowiedzUsuń
  66. Sprawdź załóż konto w banku online na gdzie sprawdzic nr konta bankowego

    OdpowiedzUsuń