środa, 29 czerwca 2016

Polędwiczki z kurczaka w szynce parmeńskiej i pomidorach

W odpowiedzi na całe mnóstwo pytań - tak, wracam do blogowania i zamierzam w najbliższym czasie zasypywać Was przepisami, jakich jeszcze tutaj nie było. Jak się domyślacie, cały czas gotuję, problemem jest jedynie znalezienie czasu, żeby wszystko to ładnie pokazać i ubrać w słowa. Praca blogera wcale nie jest taka łatwa.

Co zrobić, kiedy znudził nam się smak kurczaka, a jest nieodłącznym elementem naszej diety? Wystarczy zawinąć go w szynkę parmeńską, która nadaje kurczakowi całkiem innego smaku, a przy tym nie pozbawia go własności odżywczych. Do dzieła, próbujcie i dzielcie się uwagami w komentarzach! ;)




Składniki: (8 polędwiczek)
2 filety z kurczaka,
8 plastrów szynki parmeńskiej (można zastąpić szwardzwaldzką),
puszka krojonych pomidorów,
sól,
pieprz,
papryka ostra,
oregano,
cukier,
4 łyżki oliwy z oliwek

Filety z kurczaka oczyscić, pokroić na 8 równych kawałków. Doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Zawinąć w szynkę parmeńską. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć polędwiczki z każdej strony, aż się zarumienią. Przełożyć polędwiczki na talerz. Na patelni wymieszać pomidory, doprawić oregano, odrobiną cukru, solą, pieprzem i papryką. Gotować 5 minut, aż woda lekko odparuje i dodać usmażone polędwiczki. Dusić jeszcze 5 minut.


6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak lata gdzieś nad Morzem Śródziemnym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. OMG...! Wygląda smakowicie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Delicious recipe! Just as we savor the flavors of this dish, the question of "How Old Is Dolores in Encanto" adds a touch of mystery to the dining experience. Thanks for sharing this delightful culinary inspiration!

    OdpowiedzUsuń