sobota, 1 sierpnia 2015

Croissants z kremem czekoladowym

Przed samodzielnym zrobieniem ciasta na croissants postanowiłam wypróbować gotowe ciasto, które można kupić w każdym supermarkecie. Zdaję sobie sprawę, że dzisiejszy post ma mało wspólnego z przepisem, bo kupienie gotowego ciasta, to żadna filozofia. Ale może kogoś natchnie to do zrobienia croissants w domowym zaciszu. A polecam - nie ma nic lepszego, niż jeszcze ciepły francuski rogalik z czekoladą! :) 




Przepis na 8 średnich rogalików:

1 opakowanie ciasta na croissants,
8 łyżeczek kremu czekoladowego (dość gęstego)

Wałek ciasta rozwinąć (nie ściągać z papieru). Pokroić na 8 równych trójkątów. Na środek "podstawy" trójkąta nałożyć łyżeczkę kremu czekoladowego. Zawinąć. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy, ponieważ rogaliki rosną. Piec ok. 25 minut na złoty kolor w 160 st. z termoobiegiem.

5 komentarzy: